Vi trøndere har hatt et særegent forhold til rumper i mange år, mye takket være D.D.E. og Bjarne Brøndbo. For tyve år siden laget de sin egen hederssang om bakenden vår; suksessen «Rompa mi».

Rompa mi – Du e så glad i rompa mi … Æ pumpe jern for å få kroppen sunn.

Dette er et utdrag fra refrenget på denne suksesslåten fra nordtrønderne, og de skjønte det tidlig de; at det gjelder å ha en fin rumpe for å ha draget. Men for å si det mildt, så har det skjedd ganske mye på disse tyve årene, også på rumpefronten.

En stor og spretten rumpe er faktisk en av de mest attraktive attributtene for tiden, blant dem som er opptatt av slikt. Og det er ikke så rent få, skal man tro dem som jobber på treningssentre, personlige trenere, eller om man tar en titt på internett.

Unge jenter og velvoksne kvinner; det er mange som svetter og gjør spesifikke styrkeøvelser for å få «Big booties».

I sosiale medier er det noen kjendiser som er berømt for nettopp rumpene sine, og det kan virke som det for noen er slik at berømmelse og rikdom øker i takt med størrelsen på bakenden. Kim Kardashian er i en særstilling her.

Noen jenter klarer til og med å bli berømte utelukkende for sin fine bak, blant annet en såkalt «instagrammer» som heter Jen Selter.

Denne amerikanske jenta har blitt rik og berømt av å legge ut bilder daglig av rumpa si og seg selv i ulike positurer på Instagram.

Vi har flere eksempler på dette, også her til lands, til og med i vår egen by Trondheim.

Opptatt av debatt? Les også innlegget: Flatås Lions-spiller kom gråtende til trening: Skulle jeg vært valgt bort?

Leo Ajkic i NRK3 har denne gangen laget en TV-serie der han ser på nettopp denne rumpetrenden, og vi kunne i første episode i forrige uke treffe instagram-kjendisen Wandizen, som har 77.000 følgere på sin konto.

Hun innrømmer åpent i samtalen med Ajkic at hun har foretatt flere operasjoner på rumpen sin, for å få den mest mulig perfekt, sett opp mot sine forventninger. Hun har vært i England og fått utført disse plastiske inngrepene, til ukjente summer.

I forbindelse med skrivingen av boken Kroppsklemma, har jeg snakket med flere klinikker som utfører slike operasjoner, og de kunne bekrefte at det er en klar økning i etterspørsel på rumpeoperasjoner, også kalt Brazilian butt lift, inspirert av et land der kvinner opereres over en lav sko.

En slik operasjon kommer seg fort på rundt 50.000 kroner. Det siste nye nå, som for så vidt har foregått en stund, er at de i stedet for å fylle rumpa med silikon, flytter på fett fra andre steder på kroppen der man gjerne vil ha litt fettsuging, og så sette dette fettet inn i rumpen. Vipps, så får man to i ett!

Les også kronikken: Unge og eldre må hjelpe hverandre

Det å operere rumpen er én måte å få drømmebaken sin på. Den andre måten er å trene den målrettet, som nevnt tidligere. Kvinner trener styrke som aldri før, og både de og gutter og menn trener også mer målrettet enn før kanskje, for å bygge helt konkrete muskelgrupper.

Det har for mange kanskje blitt en motivasjon å få drømmekroppen mer enn å komme i god form generelt?

Men som med så mye annet, så er livet ikke rettferdig, og noen ser at de aldri vil få den veldefinerte og spretne baken, uansett hvor mye de driver med øvelsene som den personlige treneren peser dem med. Da er kirurgien en ganske så tilgjengelig utvei etter hvert.

Det å ha en stor bak fra naturen av er regnet som gunstig medisinsk sett, i den forstand at fett over hofter og bak er mer gunstig enn det fettet som legger seg rundt magen. Det er vel mer usikkert om man får denne fordelen av å flytte på fettet.

Statusen av å ha en stor bakende har også gjennom alle tider vært kulturelt betinget, og trender skifter stadig. Nå er det veldig trendy med inspirasjon fra afroamerikansk kultur, der damer gjerne er utstyrt med store flotter rumper fra naturen av.

Hva så den dagen store rumper er ut, og man skal være smale over baken igjen? Da sier man bare som instgrammeren sa til Leo Ajkic i programmet; ut med fettet!

Så lett har det visst blitt.

kari.l.mogstad@gmail.com

Hør våre kommentatorer snakke om Ap-krisen, tigging og media som nyttige idioter.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter