Ikke irriter deg over ungdom som tilbringer påska foran dataskjermen i Vikingskipet. Flere av oss voksne burde gjøre som dem.

Onsdag starter vårens vakreste eventyr. Nei, jeg snakker ikke om Holmenkollstafetten, reinflytting i Finnmark eller lamming på Sørlandet (alle dukker opp hvis du googler nettopp «vårens vakreste eventyr»), men om The Gathering i Vikingskipet. Der samles 5500 ungdommer til kreativ databruk, spilling og konkurranser.

At sunn, norsk ungdom skal tilbringe selveste skisport-høytiden innendørs i en idrettshall foran hver sin skjerm, uten særlige innslag av pølsegrilling på bål og Kvikk-Lunsj i solveggen, har møtt en rekke fordommer i årenes løp. I år er det 25. gang The Gathering arrangeres. Nå er arrangementet blitt så stort og så etablert at det inneholder konserter fra populære artister, kåringer av beste kostyme – cosplay – og konkurranser innen design, animasjon, koding og selvsagt spilling. Heldigvis er det langt mer stuerent å foretrekke datamaskin framfor blå Swix i dag enn da jeg vokste opp, men det er fortsatt en del voksne som stusser fælt over prioriteringen av helligdagene.

Spill litt mer data

Er du en av disse voksne? I så fall er min klare anbefaling for påskefridagene å tilbringe litt mer tid foran dataskjermen. Ikke for å sjekke Facebook eller nettavisene en ekstra gang, men med en eller flere av aktivitetene disse ungdommene skal tilbringe påsken med. Litt mer dataspill kan faktisk være godt for oss voksne også.

Hvis flere voksne spilte litt data, ville de vite at det er forskjell på å la åtteåringen spille Farmville og Grand Theft Auto. Det å som voksen ha god kjennskap til og forståelse av barn og unges digitale liv, blir stadig viktigere. Da hjelper det å spille selv. Dessuten er det gøy, og noe man både kan gjøre alene og sammen.

Spill stimulerer kreativiteten. For barn har forskere identifisert flere positive effekter av dataspill – gode spill kan hjelpe unger til å utvikle logiske evner, lære språk og lesing og bli bedre på sosialisering med andre. Hvorfor skulle ikke det samme kunne hjelpe oss voksne? Forskning har også vist at videospill kan stimulere våre kognitive evner og gjøre oss bedre på å prosessere ting vi observerer raskt, være mer oppmerksomme, trene opp minnet vårt og gjøre oss bedre til å fatte beslutninger. Flere internasjonale konsulent- og ledelsesbyråer sier at lagbaserte nettspill er en bra måte å utvikle lederevner på.

Liten fare for avhengighet

Selv er jeg overbevist om at jeg har blitt en bedre strategisk tenker av å ha spilt Civilization og andre strategispill i en årrekke. Min nå pensjonerte far har stor glede av å spille sosiale spill på iPad med min nevø på snart sju, selv når de befinner seg i hvert sitt hjem. Dette er spill som lærer sjuåringen noe nytt samtidig som pappa får ha tettere kontakt med barnebarnet i hverdagen.

«Dataspill gjør oss avhengige», hører vi ofte. For ikke lenge siden var NAV i Trondheim ute i media og advarte mot at unge trøndere faller utenfor arbeidslivet etter overdreven spilling. «Elektronisk heroin» var et begrep som ble brukt. Men de avhengighetsskapende egenskapene ved dataspill er sterkt overdrevet. En stor studie publisert i The American Journal of Psychiatry i fjor, viser at under én prosent av oss kan kvalifisere for det man kaller «Internet gaming disorder». Så mens det selvsagt finnes personer som får avhengighetsproblemer av dataspill, er det langt mindre avhengighetsskapende enn for eksempel gambling.

Framtidas ledere

Ungdommene som møtes i Vikingskipet i påska er ikke asosiale nerder. De lærer av hverandre og av aktivitetene de jobber med. De uttrykker seg kreativt, skaper noe sammen og møter likesinnede både fysisk og virtuelt. Tidligere har både Forsvaret, skoler og ulike IT-selskaper vært aktivt til stede på The Gathering for å rekruttere framtidas fagfolk. Vi skal ikke se bort fra at de sosiale nerdene etter hvert også blir rekruttert til de ledende konsulent- og ledelsesmiljøene. Så gratulerer med 25-årsjubileet til alle i Vikingskipet. Vi andre får gjøre vårt beste for å følge med dere fra påske-sofakroken foran våre egne skjermer.