Jeg er garantert ikke alene om å ha tilbrakt time etter time på venterommet hos legevakta. Er det virkelig nødvendig at øyeblikkelig-hjelp-mottaket vårt skal ha så lang ventetid?

Det er heldigvis ei stund siden sist jeg måtte oppsøke legevakta. Heldigvis, fordi erfaringene mine tidligere har vært de samme; et venterom fylt av trengende pasienter med febersyke øyne, med skader fra idretten eller fallulykker på glattisen. Slapp og med akutte vondter har vi tilbrakt time etter time i håp om snart å høre eget navn over høyttaleren, i lengsel etter hjelp og behandling.

LES OGSÅ: Legevakta har kuttet telefonkøen

LES MER: Statsråd Anniken Hauge: - Gjør din plikt - krev din rett

For noen uker siden oppsøkte jeg legevakta igjen, nå i flotte og moderne lokaler på universitetssykehuset St. Olav Hospital. Det ga forventninger. Det samme gjorde nettsida til legevakta som oppfordrer deg til å bestille time i forkant. Oppløftet og med håp om mindre kø og rask behandling ringte jeg og fikk fastsatt oppmøtetidspunkt. Så flott at systemet er endret tenkte jeg, og humret litt over hvordan et møte med legevakta tidligere hadde artet seg, og hva vi den gang aksepterte av venting.

LES MER: Bjarne Brøndbo: - Alle kan plukke innlegget mitt i fillebiter

Foranledningen for legevaktbesøket denne gang var besøk fra utlandet. På hjemreisedagen blomstret en lei hals- og ørebetennelse opp, og med høy feber og dårlig allmenntilstand var det lite ønskelig å sette seg på den lange flyreisen og påfølgende busstur hjem, uten legekonsultasjon først. Det var tydelig for meg at behandling var nødvendig.

Ettersom besøket var turist, og ikke norsk statsborger, ble det etter noen raske telefoner klart at legevakta var eneste sted å få behandling. Alle uten fastlege som for eksempel studenter – og turister – henvises til legevakta. Jeg fortalte besøket stolt at norsk helsevesen er svært godt, og at vi i Norge er så heldige at velferdsstaten tar vare på oss. Jeg sa vi var privilegerte som har et helsevesen med så høy kvalitet og samtidig tilgjengelig for alle uavhengig av den økonomiske situasjonen til den enkelte. Jeg forsikret om at han ville bli godt mottatt og behandlet. Møtet med ventetiden ble derfor, i tillegg til å gjøre han dårligere, en ekstra flau opplevelse for meg. Makan til skrythals.

LES OGSÅ: Staten kaster penger etter folk som kan betale selv

For overraskelsen var stor da den avtalte timen ikke var en avtale om å møte en lege, men en avtale om å få registrert seg i resepsjonen! Fra telefonsamtalen der jeg ba om legetime og til avtalt oppmøtetid gikk nesten fire timer. Deretter fulgte ytterligere tre timer ulidelig venting på benkene i venterommet før han med feber, nå oppimot førti grader, endelig var inne hos legen. Flyet hjem var for lengst historie.

Nå kan det være at akkurat denne dagen var ekstra travel hos legevakta, og at vår opplevelse var unik. Dessverre virker det ikke slik etter å ha delt historien med andre. Gjennomgangstonen blant dem jeg har snakket med er at legevakta gjør deg sykere. I 2015 refset også Fylkesmannen kommunen for lav bemanning og dårlig styring, med lange køer som resultat.

LES OGSÅ: Lokker med høyere lønn på legevakta

Det er mange med meg som stiller store spørsmål ved påkjenningene pasienter blir utsatt for ved så lang ventetid, i tillegg til at jeg undres over de samfunnsøkonomiske konsekvensene av å la folk vente så lenge på å få starte behandling. I Oslo hører jeg at pasienter kan komme uten avtale, trekke kølapp og treffe en sykepleier i løpet av 15 minutter. Her vurderes behov for eventuelle prøver før lege konsulteres. Når legen er klar er også prøveresultatene klare og den totale tiden hos legevakta er kraftig redusert. Det er sykepleierne i førstelinja som er suksessen der.

Jeg har forstått at det jobbes med å bedre tilbudet også i Trondheim, og det er velkomment. Nå forstår jeg at det investeres i et nytt legevaktkontor, som skal stå ferdig i 2018. Her loves det at køene vil kuttes ytterligere. Jeg krysser fingre og håper jeg ikke behøver legevakt før den tid.

heidi.fossland@gmail.com