I flere europeiske land har flagget blitt et symbol på nasjonalisme, ikke bare nasjonen.

Hvorfor er det slik at det norske flagget blir brukt av interessegrupper som «stopp innvandring til Norge», «slå ring om Sylvi Listhaug» og «Stopp islamiseringen av Norge» på sosiale medier?

Merkeligere er det når Norwegian Defence League, Pegida og andre rasister og nazister bruker vårt fargerike nasjonale symbol på sine markeringer, hvor de ytrer sitt svart-hvite verdensbilde.

Dessverre vokser de høyreekstreme miljøene rundt om i Europa, det bygges fysiske og mentale murer som skal holde horden av fremmede ute. Det gjenspeiles i Storbritannia som har forlatt den europeiske union, den amerikanske presidenten som vil bygge en mur langs Mexicos grense.

I flere europeiske land har flagget blitt et symbol på nasjonalisme, ikke bare nasjonen.

Sammenlignet med andre land, virker det som at majoriteten av nordmenn er sparsomme når det gjelder å omfavne vårt viktigste symbol, det norske flagget. For eksempel når jeg er på besøk i hjemlandet til foreldrene mine, hvor landets flagg vaier både her og der i vinden og gjerne i kjempeformat til alle døgnets tider.

Mange av oss som har bakgrunn fra et annet land vet at vår kultur, tradisjon, historie og flagg er svært viktig, da det er en del av vår identitet.

Les også Signert-kommentaren: Tid for raskt tog i Trøndelag

Det er uproblematisk for meg å snakke fint om «det norske», og hvor flott og bedre Norge er enn andre land. Nettopp fordi jeg ikke er etnisk norsk, og derfor i en slik sammenheng ikke kan oppfattes som ekskluderende overfor andre.

Men jeg har lagt merke til at det noen ganger ikke er tilfelle blant etnisk norske, som er i tvil om de kan bli stemplet som rasistisk eller ekskluderende. Det er ikke vanskelig å se hvor denne «tvilsomheten» kommer fra. Fordi det ser ut til at de som typisk omfavner Norge, ofte viser seg å være høyrepopulister.

Å stolt synge nasjonalsangen, vifte med det norske flagget, være stolt over sitt opphav, tradisjon og kultur, uten at det er en spesiell anledning, trenger nødvendigvis ikke å bety at man er nasjonalistisk eller rasistisk – det kalles å være stolt over hvor vi mennesker kommer ifra. Dessverre har dette blitt misoppfattet i et land som Norge. Landet der man knapt ser det norske flagget noen steder, foruten på 17. mai og andre flaggdager, og i Pegida-markeringer.

Fikk du med deg dette blikket bak kulissene i operaen: Kunsten å utfordre seg selv

Det merkes i det offentlige rom at vi er mer sparsomme når det gjelder flaggbruk, og at noen virker bekymret for å framstå som ekskluderende. Det gir rom for tvil om at det gamle ikke kan forenes med det moderne Norge. Det fremmer motsetningene, og de sterke nasjonale symbolene overlates til grupper vi helst ikke vil assosieres med. Det dannes et sterkt «vi» på bekostning av andre. Det er skremmende å se hvordan de har klart å monopolisere og misbruke vårt viktigste fellessymbol.

Det jeg forbinder med flagget er inkludering, da jeg ikke er etnisk norsk, men likevel føler en sterk tilhørighet hver gang jeg ser det. Og de typisk gode norske egenskapene som har gjort nordmenn godt likt rundt omkring i verden.

Les også debattinnlegget:  Grøntarealene er så små at man må på taket for å få sol

Vi er kjent for å være hjelpsomme og for å ha en diplomatisk tilnærming. Jeg er ganske sikker på at majoriteten av det norske folk forbinder flagget med noe positivt. Men vi kan ikke utelukke at rasistene fremstiller seg selv som de mest lojale til Norge og hyller flagget langt oftere enn de fleste. Og selv om flagget støtter alle, uansett hvilket parti de måtte støtte eller hva slags politiske meninger én måtte ha, synes jeg det blir feil å bruke flagget sammen med rasistisk oppgulp.

Stortingsmannen Fredrik Meltzer som tegnet flagget i 1821, understreket at ideen bak hans forslag var den franske revolusjonens trikolorfarger, nemlig rødt, hvitt og blått. Det er med andre ord frihetens farger som kjennetegner flagget vårt.

Vi burde lære av våre eldre, som er mer stolte enn det vi er, som kjempet for flagget under 2. verdenskrig. Da nazistene prøvde å kneble det norske flagget. Derfor bør ikke vi tillate at det brukes av dem som har oppdaget sosiale medier som et sted for å uttrykke fremmedhat og nasjonalisme. De kan heller gjemme seg bak et annet symbol enn flagget.

Hør våre kommentatorer snakke om å flytte ut arbeidsplasser fra Oslo, bykrangel og nedleggelsen av Mathallen

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter