Statsbudsjettet: Vær varsom-plakaten slår uttrykkelig fast at kilden for informasjon «som hovedregel» skal identifiseres. I lørdagens fripenn kritiserte Sven Egil Omdal journalistene for bruk av anonyme kilder. Her er det Ap-leder Jonas Gahr Støre som kommenterer budsjettforhandlingene. Nå slår lederen i Stortingets presselosje tilbake.  Foto: Foto: Terje Bendiksby

Bomskudd fra Omdal

Sist helg skjøt Sven Egil Omdal fra hoften, og han traff da også feil blink. (Kritikk av journalister som brukte anonyme kilder i budsjettforhandlingene).

Noen ganger er det fristende å ty til retoriske grep for å gjøre en kommentar litt bedre. Så i stedet for å konsentrere seg om det sentrale og viktige temaet anonyme kilder i politisk journalistikk, velger han å slenge på noen ekstra fornærmelser. Målet er trolig å forarge noen ekstra sjeler. Og det har han jo klart, men redelig er det ikke.

LES OGSÅ: Vil du kjøpe en bro av Trump

Omdal skriver om de anonyme kildene på Stortinget og i regjering etter en lang prosess frem mot budsjettforliket. Han mener de misbruker en av demokratiets viktigste ventiler, og så legger han til: «De gjør det med god hjelp av en forening som burde skamme seg: Stortingets presselosje». Han skriver også at kildevernet er et helt sentralt verktøy for journalister som arbeider med varslere, og lar sin frie penn løpe av med seg i det han konkluderer med at verktøyet er et leketøy for Stortingets presselosje.

Det er temmelig drøyt å stemple de 315 medlemmene av Stortingets presselosje på en slik måte. Presselosjen er en forening som har én hovedoppgave:

Å sikre norske medier best mulige arbeidsbetingelser på Stortinget. Det inkluderer bevegelsesfrihet og færrest mulige begrensninger i det daglige arbeidet.

LES OGSÅ: Jeg spådde Trump-seier i kronikk som ikke ble tatt inn av hovedstadspressen

De siste årene har vi hatt omfattende diskusjoner med både Stortingets administrasjon og politisk ledelse, det som kalles presidentskapet, om dette.

Det er mange, også i det norske politikermiljøet, som ønsker å innskrenke medienes frihet på Stortinget. Så langt har vi klart å slå tilbake dette, ikke minst fordi ledelsen i flere partier mener det er prinsipielt viktig at medienes frihet ikke innskrenkes.

Stortinget og stortingsrepresentantene skal fortsatt være tilgjengelige for alle landets medier, for alle journalister og redaktører som bruker Stortinget som arbeidsplass.

Stortingets presselosje har imidlertid ingen som helst rolle å spille når det gjelder de ulike medienes egne prioriteringer og presseetiske vurderinger. Det er et redaktøransvar Stortingets presselosje ikke har den minste innflytelse på. Og slik bør og skal det være.

Det burde Omdal være klar over. Hans kommentar tyder ikke på det.


Tron Strand, leder Stortingets presselosje