Vi er mange som frykter at verden blir et verre sted med Donald Trump som president i USA. Han får god anledning til å vise at vi tar feil.

Presidenten: Natt til onsdag norsk tid kunne Donald Trump ta i mot hyllesten fra støttespillere på valgvaken på Manhattan i New York. Han blir tatt i ed som USAs 45. president 20. januar. Foto: Andrew Kelly, Reuters

Da det ble klart at Trump har vunnet presidentvalget, ble det også tydelig at USA er et enda mer splittet land enn mange av oss har forstått. Dét vil også bli den neste presidentens aller største utfordring. I sin takketale sa Trump det mange ønsket å høre, at han vil være alle amerikaneres president.

LES MER: Opp fra dypet og frem i lyset

Det gjenstår å se, men vi håper inderlig at Donald Trump gjør det han sa natt til onsdag. Da må han legge bort mange ekstreme synspunkter og lettvinte løsninger. Det vil kanskje skuffe noen av hans velgere. Til gjengjeld kan en forsonende, praktisk politikk være det som USA og resten av verden trenger. På en rekke områder har Trump vært kategorisk, avvisende, inkonsekvent, lettvint og overfladisk. Han har også vist at han har holdninger som er motbydelige. Derfor er det grunn til usikkerhet og frykt.

LES MER: - Hillary Cinton vil bli den beste presidenten

Synet på klima, minoriteter, økonomi, internasjonal handel og sikkerhetspolitikk; det er mange saker og vanskelige tema som er beheftet med stor usikkerhet etter presidentvalget. Vi tror ikke at USAs 45. president vil gjennomføre handlinger som er like ekstreme som noen av de synspunktene han har løftet frem i valgkampen, og vi håper at embetet i seg selv vil moderere ham.

Presidentvalget i USA har vært et folkelig opprør mot det bestående, der Trump har vært opprøren og Clinton har vært det bestående. I timene etter den sjokkartede nyheten fra USA, er det flere ganger blitt hevdet at Trump vant presidentvalget på oppløpssiden. Er det så sikkert? Kanskje har han ledet lenge, uten at majoriteten av meningsmålere, journalister og forskere har fanget det opp? Som ved Brexit-avstemningen i Storbritannia, har igjen dette triangelet av eksperter tatt grundig feil i sine analyser, målinger og spådommer. Hillary Clinton tapte presidentvalget, mens andre aktører har tapt troverdighet.

LES MER: NTNU-professor: Derfor tapte Clinton

Få politiske eksperter trodde at Donald Trump kunne bli republikanernes presidentkandidat. Han ble det. Få trodde han kunne vinne presidentvalget. Han gjorde det. Vi er mange som bør være litt ydmyke etter et slikt valg. En viktig forklaring på feilrapporteringen er trolig at USA er enda mer splittet enn ekspertene har greid å se. Misnøyen er større, forskjellene dypere, frustrasjonen mer intens og ønsket om forandring har sterkere oppslutning enn det politiske observatører har sett.

LES MER: Slik reagerer Eggen på valget av Trump

Ønsket om forandring var det som løftet Barack Obama til makten for åtte år siden. Som Obama gjorde de to første årene av sin presidentperiode, vil Trump fra 20. januar styre USA med et flertall bak seg i Kongressen. Av saker som nå er i bevegelse, har kommende generasjoner både i USA og i resten av verden størst grunn til å bekymre seg for Trumps signaler om klimapolitikk.

Vi har ikke tid til omkamp om hvorvidt klimaendringer er menneskeskapt eller ikke.