Det er ikke avgjort hva slags regjering Island får etter lørdagens valg, men det mest sannsynlige er en fortsatt regjering utgått av en sentrum-høyre-allianse, med Selvstendighetspartiet i ledelsen.

Utfallet av lørdagens valg viser en splittelse i det islandske folket.

Piratpartiet og Fornyelsespartiet, et nytt EU-vennlig sentrumsparti, fikk til sammen 25 prosent av stemmene. Det tilsier at mange velgere ønsket forandring. På den annen side fikk det ene regjeringspartiet, det konservative Selvstendighetspartiet, det beste valgresultatet siden 2007 og 29 prosent av stemmene.

Derfor var det enda flere som stemte for stabilitet. Selvstendighetspartiet er Islands Høyre.

Utfallet av regjeringsforhandlingene er vanskelig å spå. Noen store kompromisser må til, hvis landet skal få en styringsdyktig regjering.

Parlamentsvalget skulle etter planen vært holdt neste vår, men på grunn av Panama-avsløringene tidligere i år ble valget fremskyndet. Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, som representerte Fremskrittspartiet, trakk seg i april etter at det ble avslørt at han og hans kone hadde store verdier i et skatteparadis. Fremskrittspartiet på Island ligner det norske Senterpartiet.

Etter statsministerens avgang viste flere meningsmålinger at Piratpartiet var blitt Islands største parti. Midt under Panama-avsløringene, hadde Piratpartiet sin største oppslutning, der en meningsmåling i april ga partiet 43,6 prosent.

Senere falt oppslutningen på meningsmålinger til 18–20 prosent, mens lørdagens valgresultat viste en fasit på 14,5 prosent og ti av Alltingets 63 plasser.

I den avsluttende tv-debatten før valget beklaget lederen for Piratpartiet, Birgitta Jónsdottir, at Panama-avsløringene ikke lenger var et tema i valgkampen. Oppmerksomheten ble i stedet flyttet til økonomi og løfter om økt offentlig pengebruk etter den økonomiske fremgangen på Island.

Signert-skribent Steinar Westin skriver at leger, helsepersonell og sykehus blir blinket ut som mål for bombing og terror

De fire partiene på venstresiden, Piratpartiet, Venstrebevegelsen de grønne, Den sosialdemokratiske alliansen og partiet Lys Framtid, kunngjorde uken før valget at det kunne bli aktuelt for dem å danne en firepartiregjering.

Ifølge Birgitta Jónsdottir var dette et forsøk å etablere en allianse lik de i skandinaviske land. Dette utspillet gjorde det mulig for høyresiden å fremstille parlamentsvalget som et valg mellom høyre og venstre. Valgresultatet kan tolkes som at selvstendighetspartiet har tjent på dette, siden valgresultatet var bedre enn de fleste meningsmålinger viste på forhånd.

Dette har styrket posisjonen for Bjarni Benediktsson, lederen for Selvstendighetspartiet, som nå er den ubestridte frontfiguren for sentrum – høyre i islandsk politikk.

Det andre partiet i den avtroppende regjeringen, Fremskrittspartiet, fikk det dårligste valgresultatet siden partiet ble etablert for 100 år siden, i 1916, med 11,5 prosent av stemmene.

Visste du at mange jenter og unge kvinner sliter med psyken på grunn av prevensjonen de bruker?

Den sosialdemokratiske alliansen fikk også den dårligste oppslutningen siden partiets opphav, Det sosialdemokratiske parti, ble etablert.

Sosialdemokratene har nå kun tre av 63 representanter i Alltinget, etter at partiet kun fikk 5,7 prosent av stemmene. Til sammenligning fikk partiet 29,8 prosent og 12,9 prosent oppslutning i henholdsvis 2009 og 2013.

Det bratte fallet har flere årsaker. Partiet et blitt svekket av intern tautrekking, og den nye lederen, Oddný Hardardóttir, har ikke lyktes med å tiltrekke seg nye velgere. Etter det meget dårlige valget, har Hardardóttir allerede kunngjort sin avgang.

Partiets forsøk på å knytte Island til EU har ikke vunnet gjenklang blant velgerne. Med kun 1,9 prosent arbeidsledighet og 4–5 prosent vekst i brutto nasjonalprodukt, fremstår EU og euro som mindre attraktiv nå enn da Island var i dyp økonomisk krise.

En annen årsak til problemene for sosialdemokratene er etableringen av partiet Lys Framtid i 2012. Partiet er liberalt og åpen for nye EU-forhandlinger, og valgte i 2015 den tidligere rockestjernen Óttarr Proppé til ny leder.

I motsetning til sosialdemokratene og Oddný Hardardóttir, greide han å styrke partiets posisjon i valget på lørdag og fikk 7,2 prosent av stemmene. Både Lys Framtid og Piratpartiet ligger til sentrum – venstre på den politiske aksen.

Les også kronikken: Hvorfor oppfordrer bymisjonen i Trondheim til å bruke Dale Garn?

Også et annet nytt parti i har påvirket det politiske landskapet på Island. Fornyelsespartiet inkluderer tilhengere av EU og tidligere tungvektere fra Selvstendighetspartiet. Partiet fikk lørdag 10,5 prosent av stemmene ved deres første valg. Fornyelsespartiet kan sitte med nøkkelen til hvem som skal få regjeringsmakt.

Selv om Piratpartiet fikk færre stemmer enn det som var antatt på forhånd, har partiet likevel gjort et solid valg. Oppslutningen er nesten tredoblet fra valget i 2013.

Piratene profilerte seg på behov for en ny islandsk konstitusjon, personlig frihet og mer makt til folket. Partiets leder, Birgitta Jónsdottir, har trolig fått mer oppmerksomhet i internasjonale media enn noen islandsk politiker har fått før henne.

Venstrebevegelsen de grønne fikk 15,9 prosent av stemmene, som er det nest beste resultatet siden partiet ble etablert i 1999. Partiets leder, Katrín Jakobsdóttir, vil trolig bli statsminister, hvis det skulle bli en regjering utgått fra venstresiden.

For tredje gang siden den økonomiske kollapsen i 2008, har økonomi vært hovedsaken i en valgkamp.

Det første valget etter kollapsen handlet om å gjenoppbygge landet, det andre handlet om å redusere husholdningenes gjeld og fjerne kapitalkontroll, mens det tredje valget har handlet om tillit til politikerne og å bygge nye politiske visjoner.

Hør vår podcast «OmAdressert» som besøker klasse 10C på Charlottenlund ungdomskole for å få vite mer om hva ungdommen tenker rundt skole, kroppspress, amerikanske soldater på Værnes og om de frykter en kald krig.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.