Tusenvis av polakker trakk ut i gatene sist helg. Denne gang kledd i sorgens farge sort. Med kleshengere som symbol protesterte de mot et nytt lovforslag som vil medføre et totalforbud mot abort.

Demonstrasjonene som gikk gjennom Polens største byer sist lørdag var arrangert av ulike organisasjoner som frykter at kvinners rettigheter til selvbestemt abort blir helt borte.

I dag er abort kun tillatt når mors eller fosterets helse er i fare eller dersom graviditeten skyldes en kriminell handling.

Aktivistgruppen Stopp Abort ønsker å stramme inn og fjerne all abort. Med seg på laget har de kirken, som er en sterk meningsbærer i Polen. Statsministeren og sentrale regjeringspolitikere, fra lov- og rettferdighetspartiet (Pis), er også støttespillere.

Nå har aktivistgruppen samlet inn 450 000 underskrifter for å få abortloven vurdert på nytt.

Det har blåst en mørkeblå vind flere steder i Europa de siste årene. For Polen har denne vinden båret med seg et gufs fra tidligere tider.

Regjeringen ønsker å ta kontroll over mediekanalene, de svekker landets domstol og de truer kvinners menneskerettigheter.

Les også: En hyllest til «terroristene»

I et land som fra før har en av Europas strengeste abortlover skal myndighetene nå ta stilling til et lovforslag som vil kunne skjerpe loven ytterligere. Forslaget innebærer at svangerskap bare kan avsluttes dersom morens liv står i reel fare.

Det vil si at jenter og kvinner som blir utsatt for incest eller voldtekt ikke lengre skal ha rett til abort.

I tillegg vil straffen for å bryte abortloven heves fra to til fem års fengsel og det diskuteres å forby angrepiller. Debatten har rast.

For norske ører er det usmakelig å høre polske stortingspolitikere, som Arkadiusz Czartoryski, som i fult alvor henviser til de mange flotte polakker som er resultat av massevoldtekt av polske kvinner under andre verdenskrig. Helt uten tanke på mødrenes skjebne. Ikke rart tusenvis med kvinner og menn blir rasende. Nå bølger protestene over landet.

For et par uker siden var jeg i Polen. Der så jeg mange unge jenter og voksne kvinner med stramme sørgebånd rundt halsen, som er en protest mot den foreslåtte innstramningen.

Signert-skribent Ståle Gerhardsen opplever at mandag kommer som en kraftig high five. Rett i trynet.

I de sisten ukene har protestene økt i omfang. Kvinner er oppfordret til å ta sine døtre ut av skolen. De kler seg i svart og oppfordres til å dele svartkledde bilder på sosiale medier med hashtag #blackprotest. Sist mandag ble det også gjennomført generalstreik, der kvinner ble oppfordret til å legge ned sitt arbeid og i stedet demonstrere, gi blod eller delta i veldedig arbeid.

Jeg har stor sympati med de polske kvinnene og mennene som protesterer. Noen mener et totalforbud mot abort hører hjemme i middelalderen, og at utviklingen som nå ses på flere områder i Polen fører landet bakover i tid.

I dag gjennomføres antagelig mellom femtitusen og toundretusen illegale aborter i Polen årlig. Gjennom tidene har illegal abort krevd tusenvis av kvinneliv. Jeg vemmes ved å tenke på det polske kvinner utsettes for om totalforbud innføres. Det er sjokkerende om selvbestemt abort etter kriminelle handlinger fjernes. Det er absolutt ikke noe vi forventer i et Europeisk demokratisk land i 2016.

Heldigvis har de polske kvinnenes situasjon fått internasjonal oppmerksomhet og støtte, og presset mot den polske regjeringen øker. Europarådet, som skal ivareta menneskerettigheter og demokrati i Europa, har vendt sitt blikk mot Polen og truer med å trekke den polske regjering inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Onsdag debatterte Europaparlamentet situasjonen for kvinnene i Polen.

Polske kvinner trenger all den internasjonale oppmerksomhet de kan få. Det er viktig at vi ser det som nå skjer i Polen. Gjennom denne artikkelen ønsker jeg å vise at jeg ser, og at jeg vil protestere sammen med de polske kvinnene!

heidi.fossland@gmail.com

Hør våre kommentatorer snakke om det nye kommunekartet, Stoltenberg-boka og byutviklingsmote

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.