SV hadde visst et liv i Trøndelag etter Snorre Valen likevel.

Foto: foto Kristin Svorte

Mange var bekymret for hvordan det skulle gå med SV i Sør-Trøndelag etter at Snorre Valen overraskende valgte å takke nei til gjenvalg til Stortinget. Valen har vært en markant, ærlig og fargerik politiker for SV. Han er en politikertype det er lett å få sans for uavhengig av politisk ståsted. Det var ikke lett å se hvem som kunne erstatte Valen nå. Lars Haltbrekken har ikke vært nevnt i kaffespekulasjonene som mulig arvtaker. Det kan muligens skyldes at undertegnede har drukket kaffe med feil folk. Men når man er som mest bekymret for rekrutteringa, har det en tendens til å komme noen kaniner ut av hatten.

Det er slett ingen novise som nå kommer inn i trøndelagspolitikken. Haltbrekken har vært en markant leder for Naturvernforbundet siden 2005. Han er allerede et etablert navn i rikspolitikken og er en svært erfaren debattant. Det kan komme godt med for et parti som lenge har slitt med både oppslutning og gjennomslag. Ferske politikere bruker gjerne tid på å markere seg. Like viktig er det at Haltbrekken kan gi sårt tiltrengt miljøtroverdighet tilbake til SV. Partiet har de siste årene slitt med den grønne profilen og lekket som en sil til Miljøpartiet De Grønne. For De Grønne var det en stor suksess å hente naturverneren Rasmus Hansson inn i partiet. Kanskje kan Haltbrekken gi demotiverte miljøvernere troen tilbake på SV?

Derfor vil Lars Haltbrekken bli SV-topp

Selv om Haltbrekken har bodd utenfor Trøndelag i mange år, har han ikke vært fraværende i den lokalpolitiske debatten. I vinter omtalte han vindkraftutbyggingen i Fosen som den største ødeleggelsen av naturen i Trøndelag i moderne tid. Han har også engasjert seg sterkt mot å bygge alpinanlegg i Bymarka og å bygge ned dyrkajord på Rotvoll. Haltbrekkens utfordring blir å aksle rollen som trøndersk allroundpolitiker. Hans syn på naturvern og rovdyr møter nok større gehør på Grünerløkka enn i grendehuset i Holtålen. De mest hardbarka miljøpolitikerne har en tendens til å mildne i møte med sauebønder og lokalt næringsliv.

Det er likevel grunn til å håpe at den ferske SV-politikeren fortsetter sin klare tale for miljø og klassisk naturvern. Både De Grønne, Venstre og KrF har markert seg som miljøpartier, og med Haltbrekken som frontfigur får de sterk konkurranse av SV. Men akkurat det er en konkurranse Trøndelag har meget godt av.

Mange er kritisk til den politiske kulturen i Trondheim. Les kommentaren "Bekymringsmelding for lokaldemokratiet"

Spørsmålet er hvem av dem som får velgernes tillit til å representere fylket på Stortinget etter valget. Det ligger an til å bli en hard kamp om de siste mandatene. SV starter sterkt med å satse på Lars Haltbrekken. Verken De Grønne, KrF eller Venstre har sin listetopp klar. Det blir spennende å se om de kan komme opp med like interessante navn.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast