En tapt by? Utviklingen av Trondheim er en for stor oppgave til å overlates til politikerne alene, mener innsenderen.  

Politikerne alene kan ikke bestemme byens utvikling

«Trondheim er en tapt by», repliserte en arkitekt da jeg prøvde å få til en hyggelig samtale om byutviklingen. Jeg kjente at svaret gjorde meg trist, men våget ikke å føre samtalen videre for å få vite grunnen til hans skepsis. I dagene etterpå prøvde jeg å legge merke til hva er det som gjør byen vakker og hva som bidrar til at uheldige og lite gjennomtenkte bygninger endrer Trondheim til en by med konforme, kjedelige og rask «slitne» bydeler.


En liten tur gjennom Bakklandet gjør noe med humøret: Grupper med franske turister som ivrig fotograferer. Barnebarnet får en liten leksjon om at det var vi som studenter som reddet dette strøket fra politikernes favntak og som forhindret riving. «Står det virkelig hus i vannet i deres by?» spør venner og bekjente i utlandet og jeg viser stolt bilder av bryggene fra Gamle bybro til stor begeistring. «Oh, så vakkert og så spennende», sier de. Dette er altså ikke en tapt bydel! Der jeg står på Gamle bybro unngår jeg allikevel ikke en gnagende uro om de vakre bryggene får nok oppmerksomhet for å kunne stå der for mange generasjoner fremover? Er det politikere som har ansvaret?

LES MER : Stenger Gamle Bybro for all motorisert ferdsel

Turen hjemover vekker andre følelser: Etter Elgeseter bru passerer vi nitriste bygninger i konform kasseutforming på begge sider av Elgeseter gate, både i støvkullsvart eller kledd med rustne plater, i sterk dissonans til noen få vakre bygg av eldre dato. Hus som tidligere generasjoner har gitt seg møye med å smykke ut en av hovedgatene i Trondheim som nå uheldigvis er blitt en utrivelig innfartsåre. Et jugendstilhus står klar til riving, på feil sted til feil tid, så synd. Andre byer vil stolt vise frem et slikt klenodium! «Praha er en vakker by», hører jeg ofte straks jeg sier at jeg er født i Tsjekkia. Trondheim er også en vakker by, men vi må legge mer vekt på at vi ønsker at byen skal vokse til å bli vakker. Slik som tsjekkerne hegner om Praha og bergensere om Bergen. Byen må vokse harmonisk og bevare sitt særpreg! Flere innlegg i Adresseavisen etterlyser nå et helhjertet konsept for byutvikling med engasjerte arkitekter og politikere.

LES MER (PLUSS): Slik vil de endre TrondheimArkitekt Ole Wiig har fortjenestefull presentert sine tanker om utbyggingen av Nyhavna. I gamle dager ga kongene oppgaver til de fremste blant kjente byplanleggere til å bygge vakre byer. Slik ble Trondheim bygget i Cicignons tid. Vi må ikke glemme at det er vår oppgave å fortsette å bygge funksjonelt, harmonisk, kreativt og ikke minst vakkert slik at fremtidige generasjoner kan vise frem Trondheim som byen de er stolt av. Oppgaven er for stor til å overlates kun til politikere – en større gruppe med engasjerte fagfolk og medborgere under klok ledelse i Cicignons ånd må til for å stake den riktige veien.

LES MER: NTNU bør ikke dra til Israel for å drøfte oljeutvinning