Museene i Sør-Trøndelag (MiST) planlegger, som det første museet i landet, et fellesmagasin som vil bli tilgjengelig for deg og meg.

Alle som bygger eller kjøper seg hus, er godt kjent med hvor viktig grunnarbeidet er. Gjøres dette for dårlig, vil byggverket stå ustøtt og da hjelper det i bunn og grunn ikke hvor flott kjøkkeninnredningen og parkettgolvet er.

«Grunnarbeidet» i museene er forvaltningen av samlingene – av alle objektene – for det er nettopp objektsamlingene som gjør museer til museer.

Objekt er en fellesbetegnelse og omfatter bygninger, båter, teknisk-industrielle kulturminner, gjenstander (som kan være kulturhistoriske, naturhistoriske eller arkeologiske), kunst og design, foto, film, lydopptak, privatarkiver, kart, noter, bøker osv.

LES OGSÅ (PLUSS): Ingen arbeidsdag uten sykdom! (kronikk tirsdag 26. april)

Museene i Sør-Trøndelag (MiST) forvalter totalt over 2,2 millioner foto og gjenstander og nærmere 1100 hyllemeter med arkivmateriale, over 4000 kart, nesten 3000 tegninger, vel 6700 timer med film og videoopptak og vel 8600 timer med lydfestinger.

Objektene er i svært ulike materialer og av ulik størrelse – fra hattenåler til lokomotiv, fra silkefaner til digitalt fødte lydspor, fra de skjøreste glassplater (foto) til gruveanlegg.

MiST er det konsoliderte museet i Norge med det største mangfold i sine samlinger.

Samlingsforvaltning omfatter alt som skjer fra museet bestemmer seg for å kjøpe (gjelder særlig kunstmuseene) eller får spørsmål om å motta et objekt som gave til samlingen – helt til objektet er på magasin (det vil si lager) eller er stilt ut.

Objekter lånes også ut og lånes inn, og da er det store oppgaver knyttet til avtaler, forsikring, emballering og transport.

Arbeidet med samlingene er svært arbeidskrevende og krever mye spesialkompetanse.

Det handler om en rekke prosedyrer og arbeidsoppgaver som omfatter godt planarbeid, avtaleverk, dokumentasjon og kunnskapsinnhenting, katalogisering/registrering i database, rengjøring og konservering, fotografering og digitalisering, merking, emballering, plassering på magasin eller i utstilling og digital tilgjengelig-gjøring på digitaltmuseum.no og arkivportalen.no.

Magasinene skal ha riktige temperaturer og luftfuktighet avhengig av materiale som lagres, være fritt for skadedyr og de skal være sikret mot tyveri og brann.

Sikring, risikovurdering og evakueringsplaner er blant de mange viktige oppgaver som også må utføres.

En så virkelig betydningen av dette da det brant på Ringve, der materialkonservator med evakueringsplanen i hånda, kunne si hva som burde reddes først!

Noen av objektene i samlingene krever helt spesiell behandling fordi de formidles gjennom bruk, slik som flytende farkoster, Thamshavnbanen, Olavsgruva eller alle antikvariske bygninger – over 200 i tallet.

I tillegg har også museene store oppgaver knyttet til immateriell kulturarv – det være seg ivaretagelse av håndverkstradisjoner som tradisjonsbåtbygging, taktekking eller seiling og vern av kulturlandskap og hageanlegg.

Museumsarbeid består av fire F’er:

Forvaltning, forskning, formidling og fornying.

F’en for forvaltning skjer i aller høyeste grad «bak kulissene» og er et lite synlig felt for folk flest.

Det kan kanskje best sammenlignes med husarbeid, som først og fremst blir synlig når det ikke er gjort – når benken er full av skitne kopper og det knaser under skoene når en går over golvet.

Dessverre er «benken full av skitne kopper» i MiST som i de fleste norske museer. Med begrensede ressurser blir det som oftest slik at museer flest fokuserer aller mest på det som er synlig utad og på det som etterspørres.

Museene måles på publikumstall, slik vi også har sett i avis-spaltene når fjorårets besøk skal vurderes. Har det vært vekst i antall besøk siste år?

Hva om det kunne vært brukt like mye spalteplass på å vise at museene arbeider med stadig forbedring av kvalitet i sitt langsiktige grunnarbeid?

LES OGSÅ (PLUSS): Hvem skal passe på byen nå?

Dette handler også om publikumsarbeid, for gjøres ikke arbeidet godt, vil det på sikt gå ut over publikum.

MiST har brukt mye ressurser på å forbedre samlingsforvaltningsarbeidet i de siste årene, både gjennom økt samarbeid, kompetanseheving, arbeid med felles standarder, økte midler til engasjementsstillinger som arbeider utelukkende med samlingene og nye stillinger på feltet.

Som det første norske museet, planlegger vi et fellesmagasin som vil bli tilgjengelig for publikum. Der vil det også bli anledning til å få nærmere innblikk i det spennende arbeidet med objektene.

Museene i Sør-Trøndelag vil når dette kostbare løftet er tatt, bedre kunne ta vare på den kunst- og kulturarven vi er satt til å forvalte på vegne av samfunnet.

Og ikke minst, gi alle den demokratiske retten det er å få se alt det spennende som finnes i samlingene.

Satsingen er i tråd med motto for samlingsforvaltningsarbeidet – som handler om at museene i dag er til for noen, i stedet for å være om noe. («From being about something, to being for somebody», Stephen Weil, Smithsonian Institution, 2002)

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

MiST-samlingen består av mange og svært forskjellige objekter. Her et bilde fra lageret til Vitenskapsmuseet. Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen