Verken regjeringen eller den politiske ledelsen i Trondheim kommune har grunn til å være stolte over beslutningen om at et nyopprettet nasjonalt helsearkiv skal legges til Tynset.

I strid med faglige anbefalinger fra arkivmyndighetene har regjeringens underutvalg bestemt at Norsk helsearkivet skal etableres i Tynset. Underutvalget, som består av statsministeren og partilederne i SV og Senterpartiet, har tatt en beslutning der rene distriktspolitiske hensyn har fått bestemme. Hedmark-politiker og justisminister Knut Storberget (Ap) fortalte for noen dager siden i avisen Østlendingen velsignet åpent om hvorfor Tynset ble valgt: «Fordi kommunen hadde gjort et så grundig forarbeid».

Her er det med andre ord det politiske påvirkningsarbeidet som har avgjort valget, og ikke de faglige anbefalinger. Norsk helsearkiv skal bli en sentralinstitusjon for å ta vare på pasientjournaler fra sykehus og andre deler av spesialisthelsetjenesten på en forsvarlig måte. Det er positivt at helsearkivet lokaliseres utenfor Oslo. Og det er fint for Nord-Østerdal-kommunen Tynset å få 20 statlig finansierte arbeidsplasser. Men stedsvalget bærer preg av Senterpartiets distriktspolitikk, og ikke regional utvikling på faglige premisser.

Et tverrfaglig utvalg anbefalte for tre år siden at helsearkivet blir en del av Arkivverket, «gjerne samlokalisert med en annen institusjon i Arkivverket». Også Riksarkivaren har pekt på fordelene med å samlokalisere helsearkivene med et av de eksisterende arkivmiljøene. Derfor var Trondheim og arkivmiljøet i den gamle tyskerbunkeren Dora 1 en svært aktuell kandidat for de arkivfaglige myndighetene.

Ifølge ordfører Rita Ottervik (Ap) kunne helsearkivet ha flyttet omtrent rett inn i Dora, sammen med de arkivfunksjonene som fra før holder til i den tidligere ubåtbunkeren. St. Olavs Hospital, Sintef og NTNU har pekt på nærheten til det helsefaglige forskningsmiljøet og et av landets største sykehus som andre fordeler ved å velge Trondheim. «Jeg tror ikke det er mulig å se for seg en bedre løsning for Norsk helsearkiv enn etablering i tilknytning til Statsarkivet i Trondheim», skrev Ottervik i april til sin partikollega, helseminister Bjarne Håkon Hanssen. Men helseministeren og regjeringen har altså vurdert det annerledes.

Det er mulig at avgjørelsen ville blitt slik uansett Trondheims argumenter. Det er positivt og gledelig at den beslektede virksomheten i statseide Norsk helsenett denne uken ble lagt til Trondheim. Det rødgrønne styret i Trondheim skal etter dette likevel være forsiktig med å påberope seg altfor sterk påvirkningskraft på regjeringen.

Fornuften er det første som er blitt arkivert i Norsk helsearkiv.

Foto: LEIF ARNE HOLME