– Det er alltid nervepirrende å vise fram det du har lagt hjertet og sjelen din i gjennom to år, sier student og filmprodusent Elias Nonås (23).

Sammen med åtte andre filmentusiaster som går master i Film- og videoproduksjon på NTNU, er trondhjemmeren aktuell med skrekkfilmen «Utburd». Det er første gang det lages en spillefilm som en del av et masterstudium i Norge. I kveld har filmen premiere på filmfestivalen Kosmorama.

– Det har vært en lukket prosess helt til nå, så vi er veldig spente på responsen. Men vi har trua, sier Nonås.

Myten blir levende

Filmen handler om forfatteren Adrian, som drar på hyttetur sammen med fire venner for å skrive om utburdene, barn som ble satt ut i skogen for å dø. Ifølge myten ble disse barna til groteske gjenferd, og om natta kunne man høre deres skjærende rop og jammer over livet de hadde blitt frarøvet. Venninnen Sara lever seg veldig inn i spøkelseshistoriene, samtidig skjer det rare ting i skogen rundt hytta de bor i.

– Jeg ville lage en film om den gode historien, se hva slags påvirkning en god fortelling har på folk. Og så er det morsomt å leke med sjangere, spesielt når man kan ta en myte som er godt forankret i norsk historie, og lage skrekkfilm av det, sier regissør Astrid Thorvaldsen (22). Dette er hennes første spillefilm, men hun har laget flere kortfilmer. Blant annet «Festen», som vant Filmpolitiets kortfilmpris i 2013.

– Hvor skummel er egentlig «Utburd»?

– Vi har hatt en testvisning. Noen syntes den var i toppsjiktet på skrekkskalaen, mens andre syntes ikke den var like skummel. Det er en psykologisk horrorfilm, så det kommer an på hva som skremmer deg, sier Thorvaldsen.

– Fortjente Kosmorama-visning

«Utburd» er spilt inn i forskjellige skogsområder i Trøndelag, hovedsakelig rundt hytta Damhaugen i Bymarka i Trondheim. I en blogg om prosjektet forteller studentene at de har jaget sauer fra sett på Stjørdal, besteget Malviks høyeste fjell med paller på slep og tråkket rundt i skogen i Bymarka. Budsjettet har vært begrenset, men de har klart seg ved hjelp av egne (og foreldrenes) sparepenger.

Etter en visning av filmen har Filminvest Midt-Norge kommet på banen som sponsor, og de har blitt tatt inn i Kosmorama-varmen.

– Filmen har gjort seg fortjent til en visning på Kosmorama. Filmskaperne er sjangerbevisste, og «Utburd» føyer seg inn i rekken av skrekk i skogen-filmer. Den er litt «Blair witch»-aktig. Og så er det gøy at filmen er spilt inn i omgivelser som de fra Trøndelag kan kjenne seg igjen i, sier Kosmoramasjef Silje Engeness, som tror visningen på Kosmorama kan være en døråpner for filmskaperne.

– Vi er opptatt av å vise fram nye talenter, og vi opplever at folk er interesserte i filmer som har en forankring i vår region. Vi håper at dette er starten på en trend, at flere trønderske filmskapere får støtte og markerer seg, sier Engeness.

Ikke skummelt på sett

Skuespiller Marte Ingvild Stordahl (Sara) har spilt i flere kortfilmer tidligere, men dette er hennes første spillefilm, og første skrekkfilm.

– Vi var fem personer som skulle bo på hytta i Bymarka den første uka, helt alene. Jeg trodde det kom til å bli veldig skummelt, men det var bare koselig, sier Stordahl. Hun forteller at innspillingen likevel var veldig hektisk og krevende. En av de viktigste scenene i filmen foregikk i en foss, og der hun måtte stå kald og våt i timevis foran kamera før alt ble riktig. Resultatet har hun ikke sett enda.

– Jeg er veldig spent på å se filmen nå. Samtidig blir det veldig rart å se seg selv på et så stort lerret. Det var mange scener jeg hadde kamera veldig tett opp i ansiktet, sier hun og ler.

«Utburd» kan du se på Nova 1 klokken 21 i kveld.

Skrekk og gru rundt Damhuagen: Filmstudenter ved NTNU har spilt inn filmen om de glemte barna, utburdene, ved Damhaugen i Bymarka i Trondheim. Fra venstre: Marte Ingvild Stordahl, Astrid Thorvaldsen og Elias Nonås. Foto: Morten Antonsen