Finaleuka på Farmen kjendis er i gang, og Inga Berit Lein (36) har bestemt seg. Dette skal hun vinne. Så langt har hun klart seg bra.

Disse sju deltakerne kjemper om å vinne: Maiken Wahlstrøm Nilssen, Frank Løke, Inga Berit Lein, Stian Sandø, Martine Ek Hagen, Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Pål Anders Ullevålseter.

Inga Berit er nærmest for reality-dronning å regne, i alle fall med trønderske øyne. Det startet med Jakten på kjærligheten i 2004, siden var hun med på Bønder i by'n og denne vinteren har hun vært den eneste bonden på Farmen kjendis.

I siste episode så vi at Pål Anders øksa ut Frank.

Opptatt av godt dyrehold

- Jeg har nok vært garantisten for godt dyrehold. Før jeg reiste inn til gården bestemte jeg meg for at jeg skulle dele kunnskap og ellers holde meg litt i bakgrunnen. At jeg står i finaleuka er overraskende, jeg hadde trodd at de andre deltakerne ville kaste meg ut ved første mulighet. Dette er jo først og fremst et spill, forteller hun.

Inga Berit har vært viktig for de andre deltakerne, som hadde minimal eller ingen kunnskap om å drive en gård eller ta seg av dyra. Særlig Maiken har vært engasjert og ivrig etter å lære nytt, og er nok den deltakeren som har stått verdalingen nærmest.

Vi møter henne på Torgkvartalet i Stjørdal etter endt arbeidsdag. Gården på Lein avviklet melkeproduksjonen i 2010, men Inga Berit har fortsatt sauer, høns og ender.

- Vi har leid ut dyrkamark også, men nå avvikler jeg avtalen for å dyrke bygg.

- Det ble ikke nok av bygg på Farmen?

- Nei. Vet du, det første jeg spurte pappa om da jeg kom hjem, var om vi hadde bygg. Byggrøt altså, det er kjempegodt! Men du får ikke se meg lansere «Inga Berits byggrynsgrøt», altså. Jeg kommer ikke til å utnytte oppholdet på Farmen i kommersiell forstand, selv om mange mener jeg burde ha gjort det.

- Hvem da?

- Lothepus, for eksempel. Han mener vi er en gjeng med drittunger som ikke skjønner noe som helst. Dessuten tar han feil. Det er flere har utnyttet kjendisstatusen sin, Martine har lansert genseren sin, Stian «Staysman» har skrevet bok og sang og «Newton-Stian» lager film. Og - jeg tror Lene selger store mengder tupperware om dagen.

- Mat er viktig på Farmen. Stjeler du mat, Inga Berit?

- Nei, altså, det der. Vi har jo lurt produksjonsselskapet med å gjemme unna mat på kjempehyttene. Etter tvekampen har vi rodd ut og hentet maten; pølser, rosiner, gryn osv. Dette har alle kjent til, og for å kunne beholde denne maten har vi vært nødt til å gjemme den for produksjonsteamet. Jeg har også laget prim på fritiden, for at vi skulle ha pålegg. Dette er frivillig innsats for fellesskapet, og jeg mener Frank er rimelig urettferdig når han påstår at jeg stjeler fra fellesskapet, sier bonden.

- Du har stått i to tvekamper og vunnet. Hvordan har det vært?

- Jeg har et avslappet forhold til kampene. Jeg gjør det jeg kan for å vinne, men taper jeg, så taper jeg. Sånn er det.

- Du ble slått av «Newton-Stian» i hestekjøringen?

- Ja, herlighet. Der hadde jeg kontroll, og burde ha vunnet. Oppgaven ble litt for enkel for alle, uansett nivå. Men jeg slo Frank, da, ler Inga Berit.

Det har blitt tydelig for både seere og deltakere. Frank Løke er konkurransemann med stor K.

- Han løper halvannen time hver kveld, han og Martine. Frank er ekstremt opptatt av å vinne konkurranser.

- Frank og Maiken hadde noen fighter, hvordan var det?

- Han gjorde Maiken til hakkekylling, og var stadig etter henne. Mye av dette ble klippet bort. Jeg sa ikke mye underveis, men jeg snakket til ham i 45 minutter om hans behandling av Maiken. Dessverre kom ingenting av dette med. Det ble også klippet bort, sier Inga Berit.

Underveis i oppholdet fikk deltakerne to utfordrere til gården, Mira Craig og Pål Anders Ullevålseter. De to deltok i ukesoppdraget, men bare en av dem fikk bli fullverdig medlem av gruppa.

- Dere sendte hjem Mira Craig, hvorfor det?

- Der gjorde vi en kjempetabbe. På flere nivå. Med Mira ville det blitt liv i lervene, hun sa det hun mente og så ingen grunn til å gå stille i dørene. Pål Anders kjørte en litt lavere profil, og var mer behagelig å være rundt. Derfor valgte vi ham. Det ble for mye av Mira, rett og slett.

- Dere sydde kjoler, hvordan gikk det?

- Mira sa etterpå at hun følte seg litt ensom i systua sammen med meg. Det kan jeg skjønne, jeg er ingen small-talker.

- Onsdag skal det kjempes videre om finaleplass over grytene. Hvordan går det, tror du?

- Det tror jeg skal gå bra.

- Er det noe du gruer for i det hele tatt?

- Jeg liker ikke vann, da slåss jeg heller med en okse. Jeg sto i stigen på kaia da jeg skulle vaske meg, du aner jo ikke hva som finnes under deg. Jeg blir kanskje framstilt som en som fikser det mest, men sånn er det ikke. Jeg er en «takjlbaill», en pyse. Jeg har vannskrekk, høydeskrekk, er mørkredd og så er jeg redd for sprøyter. Men jeg har tatt dykkersertifikat og ga bort en nyre da søsteren min ble syk, jeg gjorde det. Men nei, jeg vil helst ikke i vannet.

- Men du liker åpenbart utfordringer?

- Ja, jeg liker opplevelser og jeg liker å lære nye ting, og utfordre egne grenser.

I løpet av uka blir det avgjort hvor langt Inga Berit når i Farmen kjendis, og om hun vinner.

- Jeg angrer uansett ikke ett sekund. Farmen-oppholdet har vært utrolig lærerikt, sier verdalingen.

Her ser du Inga Berit danke ut eks-såpestjerne.

og

Inga Berit fikk melkeskryt -adressa.no