Uten gaver fra regjeringen hadde ordfører Rita Ottervik (Ap) og hennes partnere slitt for å få til et kommunebudsjett helt etter sitt hjerte.

Sentrum-venstrekoalisjonen i Trondheim har plusset på rådmannens budsjettforslag med nesten 63 millioner kroner. Det gjør at flertallet i bystyret kan klare å oppfylle sentrale punkter i den såkalte Granåsen-erklæringen, som er grunnlaget for fellesskapet.

Ritas storkoalisjon

Av dette kommer vel 16 millioner kroner fra statsbudsjettet. Posisjonen i Trondheim kan sende en hjertelig takk til samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti sentralt for at de finner inndekning for flere av sine hjertesaker. Tilskuddene over statsbudsjettet gjør at kommunen kan øke lærertettheten og satsingen på realfag på mellomtrinnet, at skolehelsetjenesten blir styrket, at det blir satt i gang en prøveordning med gratis kjernetid i SFO og at barnevernet får økte ressurser.

Samarbeidspartiene gjør også som regjeringspartiene sentralt - de forsyner seg av utbyttet til sine kommersielle AS. Det betyr at de neste år vil hente til sammen nesten sju millioner kroner fra Trondheim kino, Trondheim parkering og Trondheim Renholdsverk. Mens Høyre vil hente et udefinert antall millioner fra mer samarbeid med private, har også Otterviks koalisjon latt seg friste til å dekke inn sine utgifter med en smule ønsketenkning. Det er at kommunen skal spare på innkjøp, digitalisering og generelle effektiviseringskrav.

Slik vil Høyre ha budsjettet

Det var fornøyde representanter for de sju samarbeidspartnerne som benket seg foran et nypyntet juletre på Lade helse- og velferdssenter mandag formiddag. Mens lysene funklet og det glitret i sølvlenkene på det store treet, vitnet den ene etter den andre om hvor godt samarbeidet mellom dem fungerte. De hadde ikke brukt lang tid på å få sammen sitt eget budsjett heller, og alle synes de har satt sine partiavtrykk på det.

Særlig Venstres Jon Gunnes var i godt lune. Etter at hans parti hoppet over fra den borgerlige blokken og forlot Høyre og Fremskrittspartiet helt alene i opposisjon, frydet han seg over endelig å få vedtatt partiets politikk. Han spøkte, lo og småflørtet med Senterpartiets Marte Løvik. Mens han i «gamle» dager opplevde at hun var svært så hemmelighetsfull i budsjettider, slipper han nå å føle seg utenfor i kommunalrådsfløyen på Rådhuset. Det kjennes sikkert godt.

Jon Gunnes (Venstre)

Også Morten Kokaas (Pensjonistpartiet) er fornøyd med å sitte i posisjon. Uansett hvilket parti han har representert, har han frem til nå bare vært i opposisjon i sine år i lokalpolitikken. Han var mandag særlig glad for at kommunen nå kan legge opp til en økning i grunnbemanningen i sykehjemmene, og at antall sykehjemsplasser øker med 49 over den kommende fireårsperioden.

Rådmannen hadde foreslått et hvileskjær i utbyggingen av sykehjemsplasser, sammen med et forslag om å legge ned avdelingene på Buran og Olavsgården. Dette blir det ikke noe av. De to sykehjemmene skal bestå, og ferdigstillingen av nye Persaunet og Risvollan helse- og velferdssenter skal fremskyndes.

Hvileskjær i eldreomsorgen

Budsjettet fra de sju er det som blir vedtatt i bystyret 17. desember. Den eneste overraskelsen måtte være at piggdekkavgiften gjeninnføres, selv om Ap i utgangspunktet var i mot det. Også Venstre har skiftet standpunktet, fra å ha vært i mot i fem år, til nå å være for avgiften, som det sømmer seg et grønt parti.

Frp vil ikke ha piggdekkavgift

Slik kan det gå når man kommer i det gode selskap.