Endelig får vi vite mer om hva Starmus har å tilby Trondheims befolkning. Men det er et stykke igjen før alle blir med.

Arrangørene skapte store forventninger da det sist høst ble kjent at Starmus kommer til Trondheim. Vi ble forespeilet en fest med forskning og musikk for hele byen. En god stund har det vært klart at de som kjøper billett til konferansene i Trondheim Spektrum, får oppleve flere av verdens fremste vitenskapsfolk. Hva tilbudet blir til resten av befolkningen, har vært uklart.

Tirsdag fikk vi mer kjøtt på beinet. I en pressemelding fikk vi vite at elever på videregående skole blir invitert til å utforske verdensrommet og at det blir åpne foredrag for alle på Kultursenteret Isak. Fra før vet vi at seks nobelprisvinnere, Buzz Aldrin og to andre månefarere inntar Trondheim. Stephen Hawking troner øverst på programmet. Larry King, Oliver Stone og fysikeren og TV-personligheten Brian Cox vil ha appell til mange.

LES OGSÅ: Et stjernelag kommer til Trondheim

Starmus vil styrke Trondheims ry som universitets- og vitenskapsby. Men siden Starmus vil nå ut til alle, oppstår ett sentralt spørsmål: I hvilken grad vil hele Trondheim bli med på forskerfesten? NTNU har kalt begivenheten verdens mest ambisiøse vitenskaps- og musikkfestival og lovet at den skal bli svært synlig i byen.

Store navn i rockhistorien som Brian May, Peter Gabriel og Brian Eno er sentrale personer i Starmus, og mange håpet de ville ta med seg enda mer berømte venner til byen. I dag, under to måneder før det braker løs, ser det ikke slik ut. Hvis de virkelig store artistene skulle komme, burde det vært avklart for lenge siden. Flere gode musikere står på programmet, men ingen av dem kan fylle store arenaer.

LES OGSÅ: Brian May kommer ikke til Trondheim

Jeg forlanger ikke at arrangørene skal lage folkefest. En festival med livet og universet som hovedtema innbyr ikke til lystig allsang og overstadig øldrikking. Jeg forlanger heller ikke at U2 skal fylle Granåsen eller at Pink Floyd blir gjenforent. Men når man skaper høye forventninger, blir også fallhøyden stor.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik sammenliknet Starmus med Bruce Springsteens besøk i Granåsen og de aller største Rosenborg-begivenhetene på Lerkendal da fylkeskommunen vedtok å bevilge tre millioner kroner til arrangementet, like mye som Trondheim kommune og NTNU bidrar med.

Staten punger ut ti millioner kroner, og sponsorene bidrar med elleve millioner, slik at Norge totalt støtter Starmus med 30 millioner kroner. Da er det rimelig å forlange at befolkningen får en del igjen, også uten at de skal betale flere tusen kroner for billett til foredrag og konferanser i Trondheim Spektrum.

Det er ikke blitt lettere enn før å nå ut til en stor del av befolkningen i en tid da det snakkes mye om motsetningene mellom den såkalte eliten og det såkalte folket. Helt sikkert er det i hvert fall at mange i begge leire vil ha utbytte av å høre Stephen Hawkings tanker om denne motsetningen.

Etter brexit og presidentvalget i USA skrev han i en artikkel i The Guardian at både folkeavstemningen og valget viste at folket ikke lenger vil høre på råd og veiledning fra eksperter og eliter. «Det som teller nå, i langt større grad enn de valgene velgerne har gjort, er hvordan elitene reagerer,» skrev Hawking.

Han konkluderte med at vi må bekjempe ulikhet og fattigdom og vise forståelse for misnøyen som har vokst de siste årene. For å få til det, må elitene, som han selv er en del av, vise ydmykhet.

Hvis Starmus blir preget av en slik innsikt, kan begivenheten likevel få betydning utenfor Trondheim Spektrums vegger.

Ane Brun er det første artistnavnet som er klart for Starmus i Trondheim. Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix