Det er ikke bare frontfiguren som blir ny for Høyre i Trondheim. Det er helt tydelig at partiet har skiftet strategi, og det har de åpenbart behov for. Høyre har vært gjennom mange magre år i Trondheim. Partiet har tapt flere valg og blitt stadig mer marginalisert i bypolitikken. Arbeiderpartiet og ordfører Rita Ottervik (Ap) har virket nærmest uslåelig. Det blir ikke bedre av at den ene samarbeidspartneren etter den andre har skiftet side. Først Senterpartiet, dernest Kristelig Folkeparti og nå ved sist kommunevalg valgte både Venstre og Pensjonistpartiet å bli en del av Otterviks brede allianse. Det blir en hard jobb for Høyre å vinne tilbake makta i Trondheim.

En av grunnene til at Ap har så stor makt i Trondheim, er deres evne til å danne flertall. I de sakene der de er på kollisjonskurs med sine samarbeidspartier, vender de seg bare mot Høyre og Frp. Dette gjelder særlig saker knyttet til byutvikling og miljø. Det har nok tæret på samarbeidsklimaet, men for Ap har det vært en effektiv måte å manøvrere på. Det er ikke sikkert at det vil gå like enkelt i fortsettelsen. Mye tyder på at Høyre vil skjerpe tonen i opposisjon og ikke gi Ap like mange blanke seire.

I dagens avis tar Høyre til orde for en ny politisk behandling av Jakobsli skole på Overvik. – Det er uheldig at valget av skoletomt har skapt grobunn for spekulasjoner og påstander om uryddighet, sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H). Dette til tross for at Høyres gruppeleder Yngve Brox gikk god for vedtaket for en drøy måned siden. Høyres nye utspill blir neppe møtt med ovasjoner i Arbeiderpartiet. Overviksaken har vært en het potet i samarbeidet på rådhuset. Når Høyre peker på at den politiske prosessen mangler legitimitet, angriper de der det svir mest. Og når Ap ikke lenger har Høyre å støtte seg til, er også utfallet uvisst.

Dette er den andre kuvendingen Høyre har hatt denne måneden. I saken om storhall på Nidarø snudde partiet i tolvte time. – Vi må trekke i nødbremsen, sa Skjøtskift etter å ha «tatt nye innspill og argumenter alvorlig». Snuoperasjonen ble godt mottatt blant naboer på Øya og av andre som har engasjert seg i saken, men det sendte sjokkbølger inn i rådhuset. Nok en gang knaket den brede flertallsalliansen i sammenføyningene.

Trondheim Høyre ser ut til å ha fått en ny vår. Det er lenge siden vi sist så partiet diktere den politiske debatten i Trondheim. For lokaldemokratiet er det grunn til å ønske seg en høst med flere diskusjoner og mer politisk debatt utenfor de lukkede rom på rådhuset.