Miljødirektoratet ga i juni i år Trondheim kommune den endelige tillatelsen til at det kan brukes 4800 liter av giftstoffet rotenon for å bli kvitt fiskearten mort i sju vann i Bymarka. Flere miljøvernorganisasjoner har uttalt seg sterkt kritisk til å benytte rotenon, men ikke alle.

Naturvernere har snudd

Den lokale avdelingen i Naturvernforbundet var i utgangspunktet motstandere av rotenonbehandlingen, men nå har de snudd.

- Vi har som hovedprinsipp at gift aldri skal slippes ut i naturen. Men i dette tilfellet ser vi ingen annen utvei. Av seks styremedlemmer var kun én i mot, forteller fylkesleder i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag, Steinar Nygård.

Leder i Naturvernforbundet, Steinar Nygård, mener drikkevannet i Jonsvatnet er viktigere enn prinsippet om å ikke bruke gift i naturen. Foto: Steinar Fugelsøy

Berømmer kommunen

Naturvernforbundet mener at faren for forurensing av drikkevannet er overhengende om ikke noe gjøres, og at det veier tyngst for dem.

- Det vil være en tragedie om morten sprer seg til drikkevannet vårt, så derfor vil vi ikke protestere på rotenonbehandlingen, sier Nygård.

Han berømmer kommunen som har prøvd andre metoder for å bli kvitt morten. Blant annet utfisking og nedtapping av vann.

- Disse forsøkene ga ikke godt nok resultat. Nå er det ikke flere alternativer enn rotenon slik vi ser det, sier Nygård.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.