Dagens lovverk åpner nemlig for at KLP holder tilbake en del kapital når Klæbu forlater dem til fordel for Trondheim kommunale pensjonskasse (TKP).

- Det har KLP lov til å gjøre, og de har sagt at de vil gjøre det. Vi må derfor være forberedt på å bruke anslagsvis 40 millioner kroner på å styrke kapitalen i TKP, forklarer finansdirektør Olaf Løberg.

Disse pengene kommer på toppen av andre, vedtatte overføringer til TKP.

Les også: TKP dårligst i landet i årevis

- Det er håp i hengende snøre, men det er ikke avklart ennå om vi må ut med pengene eller ei, sier kommunaldirektør Olaf Løberg.

Avviste forslag

Saken ble behandlet av politikerne i fellesnemnda for Klæbu og Trondheim tirsdag, og egentlig hadde rådmannen lagt opp til et finansieringsforslag for disse 40 millionene. Det forslaget vendte politikerne tommelen ned for.

Det er nemlig slik at det pågår et arbeid for å endre reglene. Stortinget ba fredag regjeringen om å «utrede nødvendige endringer i reglene om at en andel av kursreguleringsfondet kan holdes tilbake ved flytting av kommunale pensjonsordninger, slik at kommunene kan velge den pensjonsløsningen de ønsker.» Bare Ap og SV stemte imot dette på Stortinget da revidert nasjonalbudsjett for 2018 ble banket igjennom i forrige uke.

Les også: Flere saker om pensjon

- Trondheim og Klæbu er et veldig godt eksempel på at det er viktig med en regelendring her, mener Ingrid Skjøtskift (t.h.) og Elin Marie Andreassen (Frp).

Elin Marie Andreassen (Frp) er meget positiv til arbeidet som er satt i gang:

- Det er helt klart at regjeringen og Stortingets ambisjon er at Trondheim ikke skal behøve å betale disse pengene. For oss utgjør det «bare» 40 millioner kroner, fordi Klæbu er en liten kommune. Men for andre, større kommuner som slår seg sammen, er utslagene større. Regelverket legger opp til at KLP blir monopolist – og stikker kjepper i hjulene for kommunesammenslåinger, sier Andreassen.

- Trondheim og Klæbu er et veldig godt eksempel på at det er viktig med en regelendring her, utfyller Ingrid Skjøtskift (H).

- Det er en meningsløs regel, og et hinder mot kommunereformen, sier Skjøtskift.

Ikke overbevist

Løberg var på Stortinget sammen med blant annet Andreassen (Frp) og Michael Momyr (H) i forrige uke for å legge frem sin sak. Han mener også det er positive signaler fra Stortinget.

- Den ene løsningen er å se på regelverket for å kunne la dagens ansatte og pensjonister i Klæbu bli igjen i en egen lukket ordning i KLP. Det er ikke gunstig for oss, men det er bedre enn å legge ut 40 millioner kroner direkte. I beste fall kommer man frem til en forskrift som gjør at dagens innelåsemekansime i KLP ikke lenger blir lovlig. Det betyr altså at alle pengene som Klæbu har spyttet inn i KLP, kan de ta med seg ut, sa Løberg til politikerne.

Han oppsummerte:

- Det er håp i hengende snøre, men det er ikke avklart ennå om vi må ut med pengene eller ei, sa han.

Les også: Han pensjonerte seg som 57-åring

Krysser fingrene

Ottar Michelsen (SV) tok ordet:

- Basert på det svaret rådmannen ga, mener jeg vi ikke skal stemme for punkt 4 (finansieringsforslag for de 40 millionene, journ.anm.). Så krysser vi fingrene for at jobben gjøres, sier han.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) var enig:

- Det er ikke nødvendig å signalisere at vi har finansiering på noe vi mener staten må fikse, sa Ottervik.

Demedt ble punkt 4 enstemmig avvist.

For noen uker siden skrev Adresseavisen om hvordan TKP har hatt landets dårligste avkastning i årevis. Bare i fjor gikk de glipp av 380 millioner kroner sammenlignet med snittet av avkastning hos de andre kassene.

Les kronikken: Det sosiale spørsmålet i pensjonsavtalen