- Vi blir husløse fra høsten av. Vi mister både butikklokale og lager samtidig, sier Lars Korsnes som sitter i styret til gratisbutikken Te & Tøy som har butikk på Ilsvik og lager på Heimdal.

I to år har gratisbutikken Te & Tøy hjulpet vanskeligstilte i Trøndelag. På denne tiden har de gitt ut over 100 000 klær og gjenstander, en tredjedel av dette er barneklær. De har i snitt 50 kunder innom på hver av de to ukedagene de har åpent, og dagene begynner med å dele ut kølapper utenfor lokalet.

Frykter avvikling

- Te & Tøy har utviklet seg til å bli Trondheims viktigste distribusjonsted for dem som trenger det mest. Det er i løpet av to år lagt ned mer enn 10 000 dugnadstimer av mer enn 500 frivillige. Frivillige som flere ganger i uka tar imot, sorterer, vasker og distribuerer klær, sier Maria Lund som også sitter i styret.

Travelt: Te & Tøy er en suksess, og det er mange varer å holde orden i for Maria Lund, Cecilie Myhre og Lars Korsnes. Foto: Terje Svaan

Gratisbutikken har de to siste årene holdt til i Coop Prix sitt lokale i Ilsvika. Lager har de hatt på Breidablik skole på Heimdal.

- Vi er veldig takknemlig for at vi har fått disponere disse lokalene gratis i to år, men nå er det snart slutt. Coop skal utvide butikken sin her i Ilsvika og det er også bestemt at kommunen skal rive Breidablikk skole på Heimdal. Dette betyr at Te & Tøy står uten lokaler til høsten, og vi frykter vi må avvikle om vi ikke finner andre lokaler ganske snart, sier Lund.

Jobber med alternativer

- Vi har vært med å bidra med lokaler til Te & Tøy i to år, i påvente at vi skal utvide Prix-butikken, bekrefter Therese Bjørstad Karlsen, eiendomsdirektør i Coop Midt-Norge. Hun legger til at Coop håper de finner andre egnede lokaler. Også Trondheim kommune håper det ordner seg for gratisbutikken.

- De har hatt lager i den delen av Breidablikk skole som er fra 60-tallet. Kommunen jobber med finansiering av riving av dette bygget, og dermed må Te & Tøy ut av lokalene etter hvert. Te & Tøy er en ideell organisasjon som vi gjerne vil støtte, og vi jobber derfor med å finne andre lokaler før Breidablikk skole rives, sier Gunn Kristin Moen Enge, avdelingsleder for eiendomsutvikling i eierskapsenheten i Trondheim kommune.

Ønsker seg kafé

Driften av Te & Tøy er basert på hundre prosent frivillighet og de mottar ingen fast økonomisk støtte verken fra kommunen eller andre. Derfor er de avhengige av at noen låner dem lokaler gratis, og det styret nå håper er at andre eiendomsaktører som sitter på ledige lokaler melder seg.

- Det vi ønsker oss aller mest er et stort lokale, hvor vi både kan ha butikk og lager og gjerne også en liten gratiskafé. Lokalet må helst ligge slik til at det er lett å komme seg dit uten bil, for de færreste av våre brukere har bil, sier Korsnes.

Te & Tøy ønsker seg en liten kafé, for å bli enda bedre på integrering.

Viktig for integrering

- Gratisbutikken har blitt en av byens viktigste integreringstiltak. Mer enn hundre frivillige har utenlandsk opprinnelse, og i butikken og på ukentlige dugnader får de arbeidserfaring og språktrening. Hver eneste uke formes vennskap på tvers av kulturer, og integrering går lettere når man gjør noe praktisk sammen, sier Lund som tror dette vil bli en enda større suksess om det også hadde vært mulig å sette seg ned sammen med en kopp te.

Te & Tøy jobber også tett opp mot Trondheim Kvalifiseringssenter for innvandrere (INN).

- Nesten ukentlig får vi oppdrag fra kommunale instanser, og hjelper nyankomne flyktningfamilier som står på bar bakke når de kommer til Trondheim. Vi kan kle opp hele familien og også innrede leiligheter. Uten oss vil en nyankomne flyktninger gå en vanskeligere tid i møte. Vi har også mange norske brukere i butikken, spesielt barnefamilier med lav inntekt og aleneforeldre. Barnefattigdommen i Norge er sterk økende, og Te & Tøy er et av flere tiltak som gjør det litt lettere for lavinntektsfamilier å klare seg. Denne gruppen vil også bli sterkt skadelidende hvis vi må legge ned driften, sier Lund.