Et toårig studieløp er tilpasset opplæring i praksis.

Hei, Tore. Gratulerer med nye år som fylkesordfører. Nå må vi snakke om fotball.

Vi er enige i at Rosenborg er Norges beste fotballag og at Lerkendal er den flotteste stadion. Vi har flinke og kunnskapsrike trenere. Ingen tviler på at arbeidet til Ingebrigtsen er godt. Gressmatten føles riktig under bena. Når man blir grisetaklet er det betryggende å vite at man tryner på den ypperste kvalitet av naturgress. Svettelukten i garderoben gjenspeiler de gode resultatene vi får på banen. Spillerne har alltid støtte i Kjernen. Enten om det er blodfans med gullklokke, bestemora til Helland som ser ham score sitt første mål eller seksåringen som en gang skal bli fotballspiller.

Rosenborg er egentlig ganske lik klassen min på skolen. Som Rosenborg er vi en gjeng med forskjellige folk, med ulike bakgrunner og egenskaper. André Hansen vokter målet. Ole Kristian Selnæs er Nord-Europas beste indreløper. Helland scorer mål, og Jonas Svensson har taklinger som en flodhest under løpetid. De har alle forskjellige oppgaver. Hansen scorer ikke mål og Helland blir utvist hvis han tar på ballen med hendene.

Trenerne på Rosenborg vet at hver enkelt spiller er forskjellig og trenger et eget treningsopp-legg, samtidig som at alle sammen har de samme basiskunnskapene og når målene sammen. Lærerne på skolen vet også at elevene er ulike og lærer i ulikt tempo. En i klassen min må ta opp historie igjen til neste år, mens en annen kjeder seg fordi han kan alt. En er målvakt, han andre er venstreving.

Rosenborg har hatt en fantastisk fotballhistorie. Ti NM-titler, 24 seriemesterskap og en Inter-totocup-seier gjør oss til tidenes mestvinnende fotballklubb i Norge. Jevnlig popper det også fram et par fotballegender. Odd Iversen, Mini Jakobsen og Harald Brattbakk for å nevne noen. Selv med eksemplariske resultater i Rosenborg var det vel ingen som kunne nekte Mini og Brattbakk å prøve seg videre til toppspill i Europa? Kan vi da nekte de ivrigste og flinkeste elevene et tilbud der de får potensialet sitt oppfylt? Tore, vi trenger et tilbud for fotballegendene.

Et toårig studieløp er tilpasset opplæring i praksis. Vi vet at elever både ønsker og klarer å fullføre videregående på to år. Som i fotballen krever det flinke trenere, dommere som passer på og ikke minst en bane å spille på. Men mest av alt: skal du spille i UEFA Champions League må du være dritgod i fotball og ha en enorm selvdisiplin. På samme måte som noen elever trenger et ekstra år på å fullføre videregående, bør også de flink-este og ivrigste få mulighet til å gjøre det over to år. Vi må la skolebenkens Martin Ødegaard få lov til å lære i sitt eget tempo, for bare da får han oppfylt sitt potensial.

Jeg er klar over at dette ble prøvd ut i Bergen, og at det ikke fungerte optimalt. Her må vi lære av det som ble gjort feil. Selv om bergenserne ikke er så flinke i fotball, betyr ikke det at vi skal slutte å spille fotball på Lerkendal. Ingenting står i veien for at et toårig studieløp kan tilbys i Sør-Trøndelag, selv om Brann-hovedstaden ikke fikk det til.

Snakkes til sesongstart.

Iben Nygaard

Leder i Elevorganisasjonen i Sør-Trøndelag