Gjennom 130 år har Trondhjems Skiklub tatt ansvar som Bymarkas velforening, et ansvar som har vært utfordrende når motsetninger tørner sammen.

Tempervollen er et av få gårdsbruk som fortsatt er i drift i Bymarka. I kronikken lister Gaute Myhre opp bygg og anlegg som er fjernet fra Bymarka de siste tiårene.

Skiklubbens arbeid er basert på frivillig innsats fra medlemmene, i dag rundt 6000. Trondhjems Skiklub (TSK) er hele byens ski- og friluftslivklubb! TSK har stått for eller støttet store og nødvendige utbygginger i marka. Nevnes bør Skistua, hoppbakkene i Gråkallen, alpinanleggene i Vintervasskleiva, Gråkallen Skileik, Elgsethytta, lysløypene, og ikke minst 130 kilometer med skiløyper rundt i hele marka. Skiklubben er en aktiv forening med mange tiltak og arrangement, både for barn, ungdom og voksne, i tråd med formålsparagrafen. TSK er uten sammenligning den som tar de største dugnadsoppgavene i marka, nevnes må Bymarkveteranene, løypegjengen og løypekjørerne. Skiklubben er vant med kritikk, men så viser det seg i det lange løp, at tiltakene likevel var bra, og kritikken stilnet av.

Skiklubben bygget det første heisanlegget i Gråkallen på femtitallet. Noen mente den gang at alpint var en sossesport for de vel beslåtte. I 2014 ble det importert 273000 par langrennsski og 120000 alpinski, i tillegg kommer brett. Mesteparten av skiene kommer nå fra Kina og Ukraina. Skiklubben har drevet alpinanleggene i Vintervasskleiva og senere i Instruktørbakken ved Nordrenna i seksti år, og er blitt en naturlig virksomhet. Da de første lysløypene ble åpnet, var det også mange protester. Noen mente at dyrelivet gikk en sikker død i møte, og at det ville bli skjemmende for utsikten fra byen mot skogen i marka. Mange av dem som protesterte, ble imidlertid ivrige brukere av lysløypene.

Det kom enda flere protester, med daglige innlegg i Ordet Fritt, da Elgsethytta skulle bygges. Elsetheia var et område få benyttet, man gikk i kø til Storheias topp, hvor det sto ei lita hytte. I dag er det vel ingen som ønsker å fjerne Elgsethytta! Det kom protester også da Skistua skulle rehabiliteres. Noen mente veien burde stenges ved Byåsen Butikksenter og at man derfra kunne bruke apostlenes hester. Heldigvis skjedde ikke det. Besøket på Skistua øker, og i dag går driftsselskapet med overskudd.

I en markedsundersøkelse Skiklubben har foretatt, på spørsmål om valg av utgangspunkt for turen i marka, svarte 35 prosent området rundt Skistua, mens Granåsen (28 prosent) og Lian (20 prosent) kom på de neste plassene. For hele aksen fra Ferista til Skistua svarte over halvparten at de valgte dette utgangspunktet. Fattige to prosent ønsket å redusere antall parkeringsplasser langs Fjellseterveien. Nesten to tredeler av de spurte benytter egen bil til dit markaturen starter. Gråkallen Skileik har rundt 20000 besøk i løpet av vintersesongen. I tillegg kommer lærere, foresatte og studenter. Dette har aldri skapt trafikkaos. Dette er halvparten av prognosen for den nye vinterparken. Den samme bekymring hadde noen da Skistua skulle rehabiliteres, kaoset er imidlertid uteblitt. 75 prosent bruker Bymarka til turer og friluftsliv, og det er det som inspirerer og driver Skiklubbens frivillige til ytterligere innsats. Påstanden fra enkelte om at Bymarka bygges ned, er tatt ut av løse lufta, det er det motsatte som har skjedd. Marka gror igjen av skog og beitedyrene er også borte.

Følgende anlegg er fjernet: Gråkallbakken, Grilstadbakken, hoppbakkene Treningen, Kårebakken, Skistubakken, Blomstertjønnbakken, Schankebakken og hoppbakken i Nordrenna. I Vintervasskleiva er snøkanonanlegget og fire tidtakerboder revet, mens den ene skiheisen er ut av drift. Parkering på Blomstertjønna er opphørt. Forsvaret har i praksis trukket seg ut av Bymarka. Villa Flakk ved Skistua er revet. Fjellseterbakken, Fjellseter Turisthotel, Sporten og det store annekset er bort, samt vanningsanlegget i Akebakken. Hyttene på Storheia og Gråkallen, Brushytta i Storvingen, Kvistinghytta, Uren Luren, Lagmannseter, låven både på Tunga og Stykket, samt stabburet på Sommerseter er fjernet, og hytta på Geitfjellet er brent. Marken ved Skjellbreia har bare ett hus igjen. Alpinanleggene i Fagerlia, Blyberget og Søremen er lagt ned på grunn av snømangel. Hoppbakkene i Bergskaret og Atomen er historie. Gården Baklia ved Fjellseterveien er borte etter brann, det siste huset rev dessverre kommunen. Gårdsbrukene Fagerlia og Schøningsdal er historie. I Elsterparken er både Bellevue restaurant og Skytterbanen borte. På Lian er garasjen for Gråkallbanen borte, ved vannet er badehusene med kafé, kiosk og brygger fjernet. Det samme med Lianbakken og driftsbygningen på Lian gård. Og det er slutt med travløp på Lianvannet. Bygningsrådet har dessverre vedtatt å rive Tømmerdalen Østre og det vakre og historiske gårdsanlegget på Holstvollen, men Tømmerdalen Østre ble reddet i siste liten. Dette er en lang liste som gjør Bymarka fattigere på kulturminner. Kulturlandskapet rundt Sommerseter er heldigvis reddet av Trondheim Golfklubb.

Vi har mistet mye, og Bymarka kan til slutt bli en sammenhengende skog! Er det slik vi vil ha det? Når så tre av de største idrettslagene i byen, NTNUI, Sportsklubben Freidig og Trondhjems Skiklub sammen med Sør-Trøndelag Skikrets, ønsker å flytte eksisterende alpinanlegg til et snøsikkert område ved Instruktørbakken og Nordrenna, vil det skje på en skånsom måte. Det skal aldri bli et «monsteranlegg», som enkelte har hevdet. Arbeidet starter i høst og allerede i 2017 kan det tas i bruk.

Våre barn, barnebarn og ungdommer fortjener å få et nærområde i Trondheim der de kan leke seg på ski.