– Nå er vi på jakt etter perlespelt. Vi fikk det servert på en restaurant i Amsterdam en gang, og har siden den gang lett etter perlespelt over alt. Her i Mathallen håper jeg på å finne det, sier Lill Wenche Lindøy.
Hun og mannen Kåre Lindøy fra Kristiansund er på ferie i Trondheim. De to har besøkt Mathallen tidligere og kommer alltid tilbake når de er i byen.
Mathallen innfrir
Underskudd
Mathall Trondheim AS hadde et underskudd på 2, 5 millioner kroner etter det første halve året av driften, viser årsregnskapet fra 2015, som ble klart i juni. Mathalllen i Bøndernes hus i Prinsens gate åpnet 11. juli i 2015.
Selskapet hadde en inntekt på 9,1 millioner kroner og driftskostnader på 12, 4 millioner kroner.
– Underskuddet vi hadde ved utgangen av 2015 var forventet med tanke på at vi har vært i en oppstartsfase, sier daglig leder Anne Morkemo.
– Oppstartsfasen er alltid utfordrende. Mange av investeringene vi gjorde ved oppstart er ført som driftskostnader. Dette er jo utgifter som vi ikke får på nytt i år, sier hun.
Mathallene viser vei for større mangfold av lokal mat
Positiv til 2016
I årsberetningen til Mathall Trondheim As står det at de forventer at underskuddet reduseres og at selskapet vil gå i balanse ved utgangen av 2016.
– Vi har stor tro på at vi vil gå i balanse i år. Vi har lært mye om driften siden i høst, og markedet har blitt bedre kjent med oss, sier Morkemo.
Hun forteller at de har hatt noen utfordringer som de nå har funnet ut av.
– I starten var det for eksempel en utfordring å få nok mat fra produsentene, og å finne ut av logistikken rundt levering av varene, sier Morkemo.
– I dag fungerer det mye bedre, og vi har rundt 100 produsenter som leverer varer til oss, fortsetter hun.
Mer kurs i Mathallen
Mathallen har både en butikk, restaurant, kaffebar, leverer catering og holder kurs. Butikken selger sesongvarer fra stort sett lokale produsenter. Morkemo sier at de hadde mest fokus på butikken i 2015, men at restauranten og kursene vil få mer oppmerksomhet framover.
– Vi har hatt en veldig positiv utvikling i restauranten, og vi har stor etterspørsel etter flere kurs. Det vil vi fokusere mer på til høsten, sier hun.
Adresseavisen skrev i september at omsetningen gikk bedre enn forventet i oppstarten. Da hadde de tjent 3,5 millioner på to måneder.
– På et vis har dette året gått bedre enn planlagt, med mer press på butikken enn vi hadde håpet å tro på, sier Morkemo.
Mathallen har omsatt for 3,5 mill. på to måneder
Et permanent marked
Lill Wenche og Kåre Lindøy ser seg om i Mathallen. De har funnet perlespelt, men osten som står på handlelisten har de så langt ikke sett. De er på ferie i Trondheim sammen med venneparet Roald og Herbor Braathen.
Lill Wenche synes Mathallen er et bra konsept.
– Her kan vi få tak i lokal og kortreist mat, sier Lill Wenche Lindøy.
– Det finnes jo ulike matmarkeder rundt omkring, men dette er på en måte et permanent marked, legger Kåre Lindøy til.