Sykefraværet i Trondheim kommune koster mer enn en halv milliard kroner i året. Ingen har ennå funnet løsningen på problemet.

Igjen vil politikerne ta et krafttak mot sykefraværet. I fjor var det på 9,6 prosent for hele kommunen i gjennomsnitt. Da hadde det gått marginalt ned fra året før. Men fortsatt er det langt over de 8,8 prosentene bystyret i fjor satte som et mål for det kommunale sykefraværet i 2016. I helse- og velferdssentrene er sykefraværet hele 16,8 prosent.

Trondheimspolitikerne fikk sjokk da det for en tid tilbake ble kjent at det nye Dragvoll helse- og velferdssenter hadde et sykefravær på 22 prosent. Nesten en firedel av de ansatte var til enhver tid borte fra jobb, med andre ord. Også barnehager har høyt sykefravær, men her ligger det ikke på nivå med det som rapporteres fra helse- og velferdssektoren.

En halv milliard går tapt

Det finnes forklaringer på høyt sykefravær i begge sektorene. Tunge løft og en situasjon med lav grunnbemanning kan forklare mye av fraværet i helse og velferd. Det samme kan sies om barnehagen, i tillegg til at det her alltid er rikelig med smittefarlige virus i omløp. De rammer også de ansatte.

Avvik i barnehagene

I formannskapet ble det i går lagt frem en oversikt som viser hvordan administrasjonen følger opp det store sykefraværet. Listen over tiltak er lang og rikholdig. Her er alt fra bruk av tekniske hjelpemidler som kan redusere antall tunge tak, til ulike samtaleformer for å få tak i hvordan de ansatte har det hjemme og på jobb. Det er organisert innsatsteam som går inn i enheter som har høyt sykefravær. Det er fokus på konflikter og trakassering, på helserisiko, på arbeid for å få gode ledere. De har i sine avtaler en spesiell forpliktelse på seg til å følge opp sykefraværet på sine enheter.

Massiv kritikk av Dragvoll

Likevel, til tross for dette synes arbeidet mot det høye sykefraværet å være ganske nytteløst. Fraværet går ned marginalt, og for i år sier prognosene at det kan bli på 9,3 prosent.

Politikerne fra alle partier var i går enige om at noe må gjøres, igjen. Sissel Trønsdal (Ap) krevde i generelle ordelag at innsatsen må styrkes, mens Ingrid Skjøtskift (H) ville gå mer konkret til verks. Høyre fikk full tilslutning til sitt forslag om at sykefraværet skal ned til 8,8 prosent i 2016, og at det må settes inn ekstraordinære tiltak der hvor fraværet er over 12 prosent. Skjøtskift mente at sykefraværet er et ledelsesproblem som må løses ovenfra.

Til kamp mot sykefraværet

Sammenlignet med det gjennomsnittlige sykefraværet for landet som helhet, ligger offentlige virksomheter tradisjonelt høyere enn gjennomsnittet. Det legemeldte sykefraværet på landsbasis ligger rundt seks prosent. Av land vi sammenligner oss med, har vi det høyeste sykefraværet.

Den vanligste forklaringen på at fraværet er så høyt i det offentlige, er at det er så mange kvinner som er ansatt der. Og kvinner har høyere fravær enn menn. Et mer ubehagelig spørsmål er om det er noe med kulturen i det offentlige som gjør at det er lettere å melde seg syk der enn på en annen arbeidsplass. Det er en sak også fagforeningene bør ha en mening om.

I Trondheim har de til nå holdt seg ganske så stille i kampen mot sykefraværet.