Fremskrittspartiet i regjering betyr ingen ruin for Norges internasjonale omdømme.

Fremskrittspartiet har invitert til internasjonal pressekonferanse i dag. Hensikten er å rette opp det skjeve inntrykket som ble formidlet i en rekke lands medier etter stortingsvalget for en uke siden. Flere utenlandske nyhetsorganisasjoner rapporterer at høyreekstreme er på vei inn i den norske regjeringen, med kobling til at terroristen Anders Behring Beivik hadde vært medlem i Frp. Ifølge Retriever, som driver medieovervåkning, har medier i Vest-Europa og USA 1100 ganger de tre første dagene etter stortingsvalget publisert saker som kobler Frp og Behring Breivik.

Frp fortjener ikke et stempel som ekstremt og ytterliggående, selv om enkeltutspill kan ha bidratt til et slikt inntrykk. Det kommer ingen høyreradikale fotavtrykk i en borgerlig regjeringserklæring. Men det blir heller ikke særlig mange internasjonale presseoppslag som retter opp det skjeve inntrykket fra valgnatten. Vi er likevel ikke bekymret for hva utlendinger tenker og tror om Norge og nordmenn. Uavhengig av stortingsvalget, tror vi de aller fleste utlendinger ser på Norge som et solid forankret demokrati og et land der det ikke er sterke utslag verken til venstre eller til høyre.

Derimot kan den utenlandske vinklingen være en tankevekker for medier og offentlighet her i landet: Er norske massemedier like sleivete og unyanserte når de dekker begivenheter i små land langt fra våre grenser? Det er faktisk ikke usannsynlig at rapporteringen fra det norske valget i en del utenlandske medier er den uungåelige skjebnen for et land som i den globale sammenheng er lite og uinteressant. Norge står ytterst sjelden i sentrum av begivenhetene. Heldigvis, kan vi legge til, med referanse til terroren for to år siden.

Erfaringene med SV, et annet fløyparti, er enda et argument for å ikke bekymre seg unødig. Åtte år med rødgrønn regjering har vært verre for SV enn for landet. I en internasjonal målestokk er verken SV eller Frp ytterliggående fløypartier.

Derfor er det ikke mye å rapportere fra et valg i et land der praktisk talt alle førende standpunkter er moderate og står i det politiske sentrum.