I august 2015 var landbruksminister Sylvi Listhaug i Trondheim for å sette i gang landets første dyrekrimgruppe i politiet.

Mandag var hun tilbake som fersk justisminister for å bli orientert om arbeidet samtidig som hun fikk høre om politiarbeidet for å avdekke overgrep mot barn.

Les også: Dyrepolitiet blir lagt til Sør-Trøndelag

Dyremishandling og vold mot mennesker

Listhaug slår fast at det er viktig med eget dyrepoliti. Hun kobler dyremishandling til overgrep mot mennesker.

- Viss vi går over til overgrep, så vet vi at en del som utøver vold mot dyr også har potensial til å utøve vold mot mennesker. Derfor kan det å avdekke personer som er voldelige mot dyr, også forebygge vold mot andre mennesker. I tillegg er det viktig i seg selv å ta godt vare på dyra våre. Vi skal gjøre det vi kan for å avdekke dem som ikke gjør det.

Vold mot mennesker og dyr: - Vi vet at en del som utøver vold mot dyr også har potensial til å utøve vold mot mennesker, sier justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Terje Svaan

Les også: Kattedrapsmann fikk seks måneders fengsel. Han drømte også om å drepe jenter

Langt flere straffesaker nå

Nils Kristian Moe er landets første dyrepolitimester. Før møtet med statsråden hadde han ikke gjort noen opptelling av antall saker dyrepolitiet i Trøndelag har jobbet med fra opprettelsen i august 2015.

- Men det er omtrent dobbelt så mange saker nå som det var før vi startet prosjektet, sier dyrepolitisjefen.

- Det var en topp i 2015. Så gikk det ned, sier Nils Kristian Moe. Trass i nedgangen fra 2015 er det langt flere straffesaker som handler om kriminalitet mot dyr enn det var før politiet fikk en egen dyrekrimgruppe.

Målet for Listhaug er at alle politidistrikt skal ha en egen gruppe med politifolk som spesialiserer seg på kriminalitet mot all slags fisk og dyr. Etter at Trondheim fikk den første dyrekrimgruppa med etterforsker og politijurist i 2015, har flere politidistrikt fått slike grupper.

Samarbeid med Mattilsynet

Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt forteller at de har hatt utfordringer i samarbeidet med Mattilsynet i de to-tre årene dyrepolitiet har eksistert.

- Så ser vi at vi sakte, men sikkert får til rutiner, blir kjent med hverandre og avklarer hvem som gjør hva og hvordan det skal gjøres, sier politimesteren.

Ifølge Moe har utfordringene gått på hva Mattilsynet skal gjøre når de oppdager dyremishandling, hvordan de skal sikre spor eller når de bør tilkalle en politipatrulje for å sikre spor.

Les også: Fire måneders fengsel for å sulte i hjel 92 dyr

Deler gjerne erfaringer

- Den jobben vi har gjort, har gitt oss en del erfaringer som vi gjerne deler med andre politidistrikt.

- Hvorfor er det viktig å ha egne folk som arbeider med dyrekriminalitet?

- Dette er ikke mer unikt enn det andre vi holder på med når det gjelder kompetanse og samarbeid. Vi ser jo at når folk jobber innenfor et saksområde og når vi etablerer samarbeidsmønster som i dette tilfellet med Mattilsynet, så blir jobben gjort bedre. Skal denne jobben bli gjort bra, krever det folk som kan jobben, sier politimester Nils Kristian Moe.

Les også: 19-åring siktet for å ha drept og flådd katt

Les også: Skal ha fantasert om å drepe og voldta unge jenter