Driver du med idrett? Eller kanskje du gjorde det? Da er det deg jeg snakker til. Som ungdom i dag er det mye som skjer til enhver tid. Mange tilbud og mange forventninger. Man skal være flink på skolen, ha mange venner og helst være aktiv i idrett. I tillegg burde man være god i det. Da blir det gjerne slik at man har mange treninger i uken, og dropper du noen av dem får du kanskje ikke bli med i neste konkurranse. For mange blir det knapt med tid og energi. Skole er jo veldig viktig for framtiden, og venner må man ha. Hva skal man velge? Skal man egentlig være nødt til å velge?

Den norske samfunnsmodellen er bygd rundt det prinsippet at alle er like mye verdt og fortjener de samme mulighetene. Dette burde også strekke seg til idrettsarenaen. I dag ligger fokuset på å være den beste idrettsutøveren og dette er ikke nødvendigvis det som er den riktige måten å tenke på for alle. Et idrettslag består av så mye mer enn førsteplasser. Hvor mange av de aktive barn og unge er det egentlig som får spille på Rosenborg eller delta i OL? Det er en bitte liten andel av de aktive. Så hvorfor er det der fokuset ligger? De fleste driver med idrett fordi de synes det er gøy, og da burde ikke prestasjoner, eller rettere sagt mangel på dem, være et hinder for å få drive på så mye man vil.

Finnes det flere alternativer enn bare å være utøver? Følg med nå for her kommer poenget; den beste måten å få påvirkningskraft er ved å engasjere seg. Som trener, leder eller arrangør lærer man seg mange relevante og gode egenskaper som det er nyttig å ha med seg videre i livet. Det er slik man kan få være med å forme treningene, idrettslaget og idretten sin til å strekke seg etter sitt potensial. I tillegg er det givende og gir mestringsfølelse på en helt annen måte enn kun sportslig. Med tanke på tiden vil jeg påstå at å engasjere seg er en investering i personlig utvikling og sosial omgangskrets. Altså noe som gir utbytte over tid.

Det jeg savner er fokus på idrettsungdom som noe mer enn bare framtidige stjerner. En utfordring er at i dagens samfunn så legges ofte føringene fra de voksne og hva de tenker. Heldigvis er det jo slik at unge har sine egne meninger, så kanskje tør nettopp du heve din stemme og engasjere deg for å påvirke verden til det bedre? Et tips på veien: Norges Idrettsforbund har et kurs som heter Lederkurs for ungdom som er supert på veien mot å bli engasjert. Søk det opp.

Sigrid Bratsberg (19)

Vil du skrive til Snakk ut? Fyll inn skjema her, send leserinnlegget ditt på mail til snakkut@adresseavisen.no eller en SMS til 07200 med kodeord snakkut.