Kjære Bjugn og Ørland. Dette er for galt. Skal det mest naturlige par være adskilt?

Jeg har bodd i Bjugn i ti år og har hatt hele Fosen som arbeidsfelt. Selv 25 år etter retur til byen, bryr jeg meg om dere. Det med undring og ikke lite fortvilelse jeg ser hva som foregår. Ørlendinger og bjugninger, dere har jammen rotet det bra til!

«Alle» ser at det er Ørland og Bjugn som egentlig hører sammen, det finnes knapt et mer naturlig par i hele Trøndelag. Likevel har de to klart å lage en skikkelig vond og vanskelig knute.

Les også lederen "Samlivsterapi må til"

Alle kjærlighetsføljetonger må ha et resymé: Allerede i 1964 var det meningen at Ørland (mot sin vilje) skulle gå sammen med Bjugn. Men på Stortinget stakk to SF-representanter kjepper i hjulene for regjeringen.

Før folkeavstemningen i 2014 hadde det vært minst to seriøse tilnærmelser som endte med havari. I 2014 ble det nei fra Bjugn. I mai i år lå alt til rette for at de to kommunene omsider kunne finne sammen, men nå hadde stemningen snudd begge steder. Bjugningene var klar for ekteskap, mens ørlendingene satte foten ned. De var kanskje redd «brura» satt for dårlig i det, med sin plassering på «Robek-lista».

Istedenfor å smøre seg med tålmodighet, snudde forsmådde bjugninger seg kjapt mot nord og fant ut at Åfjord og Roan, som allerede var forlovet, kunne være passelige partnere. Når du ikke får den du vil ha, må du ta den du får. Bjugns inntreden førte naturlig nok til at Roan fikk kalde føtter, og det måtte tre kommunestyremøter til før de med én stemmes overvekt ble med videre.

Så, for å gjøre forviklingene komplett, kom det i forrige uke røyksignaler fra Brekstad, ørlendingene lurer på om det likevel kan være en mulighet. Hva skal arme bjugninger da si, annet enn at de er forpliktet et annet sted? De har gitt kommunesenteret til Åfjord og har klausuler som gjør det vanskelig for en ny kommune (les Ørland) å komme med.

Kjære Ørland og Bjugn, hvordan klarte dere å stelle dere slik? Kanskje er forholdet for tett, slik at dere bare har sett den andres svakheter og er opphengt i gammel småkrangel. Kanskje er dere for jevnbyrdige, slik at dere har sett hverandre som konkurrenter. Kanskje handler det også om dårlig lederskap og uforutsigbare stemningsbølger.

Det er mer som binder Ørland og Bjugn sammen enn det som skiller. Felles arbeids-, bolig- og ekteskapsmarked og en stor bukett felles lag og foreninger. Bjugningene drar til Ørlandet for å handle, og ørlandsungdommer drar til Bjugn for å gå på videregående skole.

Les også reportasjen om folk i Ørland og Bjugn

Geografi og nærhet teller fortsatt, selv med internett. Jeg har antagelig kjørt mellom Bjugn og Ørland tusen ganger, og jeg har kjørt mellom Bjugn og Åfjord kanskje bare femti ganger. Det føltes som forskjellen mellom å ta en svipptur i eget nærmiljø og å reise «over alle hauger». De nye partnerne har en drøm om å korte inn avstanden med ny vei og bru over Åfjordsstraumen.

Stadig flere ørlendinger og bjugninger begynner å murre. I alle fall er det høy temperatur i sosiale medier og i Fosna-Folkets debattforum. At man denne gangen, klok av skade, ikke vil ha folkeavstemning, vekker også harme.

Det er likevel forståelig at Bjugn-ordfører Ogne Undertun er oppgitt over at både sambygdinger og ørlendinger nå vil ta opp tråden. Han må forholde seg til at kommunestyret med klart flertall har gått inn for samarbeid med Åfjord og Roan, og at både folket og politikerne i Ørland nylig har sagt nei til Bjugn.

I utkastet til politisk plattform for Bjugn, Åfjord og Roan er det mange fine formuleringer om felles kyst og det de kaller de tre pilarene; «maten», «kunnskapen» og «kraften». Det siste ordet sikter til et reelt fellesskap: Alle tre er vindkraftkommuner. Om vindkraft er godt nok som lim i et forhold, gjenstår å se. Det smaker mer av fornuft enn følelser. Undertuns sterkeste argumenterer handler da også om penger.

Jeg har bare klart å finne én liten glippe i ordførerens strenge forsvarsverk mot å flørte med ekskjæresten. På sin Facebook-side har han et vakkert ørlandsmotiv, ikoniske Kjeungskjær fyr, som profilbilde. Er det bare et uttrykk for raushet, eller et tegn på forsoning og ny tilnærming?

Jeg venter spent på neste episode i føljetongen. Blir både Roan og Ørland stående alene? Kan det bli snakk om tvangssammenslåing av alle fire? Til slutt er kanskje hele Fosen én kommune.

Kjære Ørland og Bjugn, ta til vettet, legg bort gammelt nag. Det blir vanskelig nå, men den naturligste parsammensetningen er Ørland–Bjugn og Åfjord–Roan.

Les også kommentaren "Ustø kurs mot mulig ekteskap"

Tegning: Karl Gundersen
Kan Kjeungskjær fyr symbolisere håpet om nye tilnærmelser eller er løpet kjørt for godt? Foto: Dan Ågren