Finansdebatten ble starten på valgkampen, der makten utfordret de maktesløse.

Syv år på tomgang har gjort noe med Stortingets viktigste høstdebatt i går. Etter to måneder med budsjettbehandling og hundrevis av innspill, har tilnærmet ingenting skjedd med forslaget til statsbudsjett. Endringene er så små at til og med en trykkfeil får oppmerksomhet. Innenfor en ramme på 1064 milliarder kroner, har Stortinget påvirket 30 millioner.

Summen angir at den rødgrønne regjeringen slår alle rekorder i detaljstyring. Den viser ingen åpning for innspill utenfra selv overfor sine egne representanter, og anser Stortinget som et ekspedisjonskontor. Derfor er det grunn til å minne om at det fortsatt er Stortinget som bevilger pengene. Under dagens regime vet regjeringen best på absolutt alle områder. Samfunnets reaksjon blir knapt registrert.

Den lange valgkampen har startet. Og det er regjeringspartiene som særlig angriper. Kritikken fra Høyre og Fremskrittspartiet er forholdsvis mild. Begge understreker at mye er bra og mye går godt, men det går an å gjøre det annerledes. Statsminister Jens Stoltenberg er den eneste blant de rødgrønne med visjoner om et tredje gjenvalg neste år. Senterpartiet og SV har mer enn nok med seg og sitt. Stoltenberg er den av de rødgrønne som tenker stort, med referanser til Barack Obama: Den amerikanske drømmen skal innfris, og er det allerede i Norge.

Finansdebatten i går viser at det ikke er tvil om hvem som er sjefen på borgerlig side. Det er Høyre-leder Erna Solberg, selv om Siv Jensen fortsatt leder det største opposisjonspartiet. Begge etterlyser visjoner og gjennomføringsraft i sin kritikk mot regjeringen. Gjennomføringskraft går direkte på styringspartiet til Stoltenberg, med klare referanser til terrorsaken, som for øvrig ikke ble brukt i ordskiftet.

Skattelettene de to høyrepartiene har foreslått, er som å be om bråk, og det fikk de. Særlig kuttene i formuesskatten, der Høyre ikke en gang vet hvordan de skal unngå nye, rike nullskatteytere, fremstår som en gavepakke for de rødgrønne. Valgkampen er i gang.

Selv et storting på tomgang kan brukes til noe.