Noen saker er så store at man må tenke lenger enn neste års kommunebudsjett.

Gjøkunge: Slik vil den nye storhallen på Nidarø se ut. Er dette riktig bruk av dette arealet i framtida? Nei, mener artikkelforfatteren. Foto: LINK arkitektur AS

Torsdag vil et flertall av byens politikere med høy sannsynlighet stemme for at den mye omtalte storhallen skal ligge på Nidarø. Det er vanskelig å se annet enn at det er en tabbe, selv om man kan være uenige om hvor stor tabben er. En kan være bekymret for både trafikksituasjon, messevirksomhet, håndballflater og beredskap. Det store problemet er etter mitt syn at storhallen ødelegger Trondheims mulighet til å bli en bedre utgave av seg selv.

Noen ganger lurer jeg på hva lederne tenkte på før i tida. Da de bygde Nidarosdomen, Dovrebanen, Stiftsgården eller Frognerparken. Hadde de ikke noe som het budsjett, lønnsomhet og risikoanalyser å forholde seg til? Ikke godt å vite. Noen ganger må man løfte blikket fra det som lønner seg her og nå. Selvsagt er det både billigst og enklest å bygge hallen på Nidarø. Men det er en tabbe å gjøre dette til det eneste spørsmålet.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: De ensommes jul

Det er mange steder i Trondheim det kan egne seg å bygge en storhall. Det er imidlertid ikke mange steder man kan utvikle et unikt, bynært friluftsområde. Den muligheten har vi på Øya. Og det handler ikke om hva Nidarø skal være om to år (vertskap for håndballkamper i EM, som noen politikere mener er viktigst) eller hva Nidarø skal være om ti år. Dette handler om hva slags by Trondheim skal være for framtidige generasjoner.

Slik har dessverre ikke byens ledende politikere tenkt. Den store tabben skjedde strengt tatt for mange år siden. Da politikerne skulle peke ut hvor den nye storhallen skulle ligge, hadde nok de fleste Nidarø som sin favoritt. Like fullt var de enige om at de manglet kunnskap. Derfor besluttet et enstemmig formannskap at de skulle utrede hva som var riktig lokalisering av den nye hallen, og ikke minst hvordan den kunne realiseres.

Det gikk som det ofte går. I et akutt øyeblikk av pengemangel avsluttet politikerne storhallutredningen. «Hvorfor bruke penger på dyre konsulentrapporter når vi uansett vet hvor hallen skal ligge?» Og med det var saken løst og pengene spart, trodde politikerne.

Men det viste seg å være en tabbe. Lykken tok nemlig en brå slutt da tegningene av den nye hallen havnet på politikernes bord. Så høyt? Og så stygt? Også her da, på en av byens beste tomter. Det var ikke denne gjøkungen de hadde bestilt. Politikerne måtte summe seg.

LES OGSÅ LEDEREN: Selvsagt må det være p-avgift på Brattøra

I mellomtiden vokste det et folkelige engasjementet mot storhall på Nidarø. Adresseavisens debattredaksjon så med stadig økende forbløffelse på mengden innlegg som kom i hus. Siden fulgte både demonstrasjoner, folkemøter og kjendisopprop. Det er lenge siden trondhjemmerne har sett en debatt med så sterkt engasjement.

Etter å ha summet seg, snudde Høyre, eller trakk i nødbremsen som de selv kalte det. Det gjorde også Venstre ,SV og nå også Miljøpartiet De Grønne. Men det hjelper lite når Arbeiderpartiet først har bestemt seg. Ap i Trondheim har en enorm makt og gjennomføringskraft. Det er deres store styrke at de evner å stå sammen mot ytre press. Deres store svakhet er at de heller ikke evner å lytte og snu i tide, når det er riktig.

Uansett hva man måtte mene om storhallen, så står prosessen til stryk. Det handler om politikerne som alt for seint så hva de holdt på å gjøre. Den handler om kritikerne (inkludert mediene) som alt for seint stilte de kritiske spørsmålene. Det handler om byplanleggerne som ikke evnet å være visjonære når politikerne trengte et fyrtårn. Og det handler om Arbeiderpartiet, som er mer opptatt av å få rett enn av å ha rett.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast