Leter du etter eksempler på at venstresiden er i dyp krise? Les referatet fra SVs siste landsstyremøte og kjenn på stanken av villfarelse.

Fredag den 13. april besluttet SVs landsstyre, med knapt flertall og mot sin egen partiledelse, å innføre forbud mot jøders og muslimers rituelle omskjæring av guttebarn. Dette vedtaket ble ikke fattet som en reaksjon på en rekke medieoppslag om uheldige medisinske konsekvenser av praksisen. Det hadde ikke sitt utspring i bekymringsmeldinger fra helsemyndighetene, ei heller hadde det bakgrunn i at norske jøder har stått fram og beskrevet sine traumer. Vedtaket ble fattet fordi noen partilag i SV har fattet en ny interesse for norske minoriteters seder og skikker, og de likte ikke det de fant.

LES OGSÅ: Splittet SV går inn for aldergrense for omskjæring

Vil man leke leken «grav i minoritetskultur og se om man finner noe som smaker dårlig» er det jo mye man kan rote fram som er tillatt. Rituell omskjæring av guttebarn er et eksempel. Samers rett til å slakte reinsdyr tradisjonelt er et annet. Ingenting av dette er etisk uproblematisk, men har så langt blitt betraktet som nødvendige kompromisser for å ivareta religionsfrihet og minoriteters rett til å utøve sin kultur. Hvilken stemningsendring har fått SVs landsstyre til å ønske at politiet skal banke på døra til norske, jødiske familier for å kontrollere om sønnene deres har forhud?

De som åpnet ballet var Frp som sjette mai i fjor vedtok det samme på sitt landsmøte. Siv Jensen, som i etterkant febrilsk forsøkte å omstøte vedtaket, uttalte seg stotrende til Aftenposten samme kveld: «Frp har jo vært en sterk og klar tilhenger av Israel og har kjempet for deres (jødenes) rettigheter bestandig...». Jensens uttalelser var nok ingen trøst for pressede norske jøder som igjen måtte forsvare sin kultur og aldri slipper unna å bli slått i hartkorn med israelsk politikk. Selv ikke i denne saken.

LES OGSÅ: Midtnorske muslimer drar utenlands for å få gutter omskjært

Når man blander religion, barn og kirurgiske inngrep er det nesten umulig å unngå at diskusjonen går fra konseptene. Og det gjorde den både på Frps landsmøte og før, under og etter SVs siste landsstyremøte. For Frps ledelse må vedtaket kalles en boomerangeffekt av den mistenkeliggjøringen av minoriteter deres eget parti har gjort til en kunstform de siste årene. For SVs del demonstrerer vedtaket i landsstyret hvordan høyrepopulismen er i ferd med å bygge en ny konsensus i fokus og debattklima.

Les også: Imam var glad for tilbudet ved St. Olav

Det danske arbeiderpartiet har nettopp demonstrert dette ved å gå fra å snakke om innvandring som sak til nå å begynne å snakke stygt om nye minoriteter og etterlyse en hardere disiplinering av disse. Denne politiske vendingen har også i Danmark skapt en nyvunnen interesse for å grave fram ufordelaktige sider ved eldre minoriteter. Diskusjonen om rituell omskjæring av guttebarn piplet opp til overflaten sør for Skagerak sammen med det øvrige skiftet i debattklima.

Disiplinering av minoriteter er, som Ervin Kohn skrev i Dagbladet 14. april, en vanskelig balansegang. Da den norske stat tok ungene fra taterne i etterkrigstiden, var det også med henvisning til at det var til barnas beste. Da som nå ble våre politikere høye og mørke og tråkket feil i den vanskelige avveiningen mellom å håndheve loven på den ene siden og tolerere kulturelle praksiser på den andre. Nå ønsker SV og Frp at norske politi- og helsemyndigheter skal holde norske jøder under oppsikt for å beskytte deres barn mot foreldrenes trang til å «lemleste dem» grunnet «barbarisk overtro.» For å sitere en gjentakende ordbruk fra flere SVere i den aktuelle debatten.

LES OGSÅ: I 2015 ble rituell omskjæring av guttebarn en lovfestet rettighet i Norge.

Når det allmenne søkelyset fikseres på det som skiller minoritetene fra flertallet, når forskjeller og verditenkning blir en besettelse i det offentlige ordskiftet, da blir de fleste påvirket av dette. Tydeligvis også SVs landsstyre. Venstresiden er på sitt verste når den, i de høyverdige måls tjeneste, tillater at staten begår overgrep mot både enkeltindivider og sårbare minoriteter. Det er da humanismen forlater sosialismen og etterlater seg noe som det er vanskelig både å støtte og stemme på.

Der er partiet SV nå.

Daniel Johansen, tidligere SV-politiker