De gamle er eldst, størst, sterkest og best, i hvert fall når det gjelder teknologibedrifter.

Lite er så bejublet i Trondheim og omegn som næringsliv som har tilknytning til teknologi. Mye er bra, faktisk veldig, veldig bra. Takket være Impelloanalysen vet vi også svært mye om disse bedriftene; hva de gjør, hva de heter, hvor mange de er, om de tjener penger, om de vokser, hvor mange ansatte de har og så videre. I ti år har analyseselskapet Impello laget statistikk og analysert dette økosystemet. Den lange serien er i seg selv en unik kunnskap om trondheimsregionens teknologibedrifter.

LES OGSÅ: Her kan du lese Impelloanalysen 2016

Disse analysene har også synliggjort noen tankekors og utfordringer. En av dem er denne: De ti siste årene er det ikke en eneste ung bedrift som ennå har vokst seg stor. Av 592 teknologiselskaper i 2015 i Trondheim og randkommunene er det veldig mange små og bare noen få store og mellomstore. Det er ikke noe poeng at alle skal bli store, men det er påfallende at det er noen få og godt voksne bedrifter som representerer det store volum når det gjelder omsetning, antall ansatte og inntjening.

LES OGSÅ: NTNU har vært en bærebjelke i trondheimsøkonomien

De fire største teknologibedriftene i regionen er Nordic Semiconductor, Autronica, EMGS og Q-Free. De står for 35 prosent av omsetningen i 511 selskaper. Bortsett fra olje og gass-selskapet EMGS, ble de tre andre selskapene, som alle er i IT-bransjen, etablert i forrige årtusen. Autronica er til og med en skikkelig gamlis, etablert på 1950-tallet. Av de 511 selskapene som ligger til grunn for Impelloas analyse, er det kun 44 som har mer enn 50 ansatte.

Virkelig tankevekkende er det at av bedrifter som er etablert de ti siste årene, har ennå ikke en eneste nådd en omsetning på 100 millioner kroner. Alle nystartede er altså små eller mellomstore, selv i en periode der det aldri har vært så mange nyetableringer. De to siste bedriftsetableringene som har sprengt 100 millioner-grensen er Fara (IT-løsninger for veitrafikk) og Resman (olje og gass), som begge ble etablert i 2005. Et datterselskap i Norbit-konsernet (bombrikker) ble etablert i 2009 og har omsetning over 100 millioner, men er altså del av en større og langt eldre virksomhet.

LES OGSÅ: Norbit tjener rått på bombrikker

For to år siden ble det satt tre mål for trondheimsregionens teknologibedrifter: I 2025 skal det være 1000 bedrifter med til sammen 20000 ansatte og 30 milliarder kroner i omsetning. Tallene for 2015 viser at det nå er 592 bedrifter med til sammen 11695 ansatte og 21,9 milliarder kroner i omsetning. Det er et godt stykke opp til målene. Hvis utviklingen frem til 2025 blir tilsvarende veksten for de forrige ti årene, mener Impello at målene ikke vil bli nådd.

En slik fremskrivning kan kritiseres, men sier likevel noe om at jubelen for nyskaping og teknobedrifter ikke helt kan slippes løs. Impello peker på at hvis målene skal bli nådd, må flere av de små og mellomstore komme opp på nivået til de største.

LES OGSÅ: Her er NTNUs tjenester og tiltak innen nyskaping

Det er flere støtteordninger for nyskaping enn noen gang. Kulturen for gründerskap er også mye bedre enn den har vært. Snart godtar også samfunnet at gründere går på trynet og prøver igjen. Det finnes penger, det er miljø, det er støtteordninger, det er hjelp opp og i mente, gründerne fremsnakkes, skrives pent om og behandles godt på alle tenkelige måter.

Så hvor blir det av ungdommen? Kom opp, kom frem, bli stor og sterk! Da slipper de middelaldrende og gamlingene å bære børa alene.