Ap-ledelsen kan umulig leve godt med mistanken om at de setter rike utbyggeres interesser foran samfunnets beste.

Det er noe som skurrer i Trondheim kommune. I rekordfart fikk utbyggerne på Overvik omregulert et jordbruksområde til boligbygging. Å eie en bynær åker eller å eie et bynært boligområde - det finnes vel knapt et område hvor verdiforskjellen er større, målt i kroner og øre. Overvik fikk også gehør for å skyve skoletomta ut av sitt område, og veien er planlagt på naboens tomt. Slik kan fortjenesten bli mye høyere. Og det stopper ikke der. Tross sterke advarsler gikk politikerne til det uvanlige skritt å la utbyggerne selv stå for reguleringen. Hele saken er et mysterium, og det er ekstra uforståelig at Arbeiderpartiet ser ut til å ha vært den ivrigste pådriveren for å fremme interessene til utbyggerne på Overvik.

LES SAKEN: Slik lyktes de mektige aktørene på Overvik

Det er flere grunner til at det skurrer.

Fagmyndighetene er svært tydelige på at Overvik står langt ned på lista over områder som bør bygges ut nå. Det er i strid med god miljø- og byutvikling, noe den politiske ledelsen i Trondheim tilsynelatende har vært opptatt av. Hvorfor skal det bygges boliger på et jorde langt utenfor byen, når det er langt mer sentrumsnære tomter som bør bygges ut først? Det er så langt unna bærekraftig byutvikling som det kan få blitt. Ny infrastruktur må bygges og det blir et bilbasert boligområde, stikk i strid med kommunens vedtatte planer. En skulle kanskje tro politikerne hadde lært av tidligere tiders synder, da det ble bygd drabantbyer som lå som små øyer på jorder utenfor byen. Det gjorde man kanskje i god tro på femtitallet, men ingenting forsvarer en slik tenkning i dag. Men på dette området har Arbeiderpartiet valgt å lukke ørene for faglige råd.

Det er vanskelig å forstå hvorfor Arbeiderpartiet har vært den ivrigste i klassen til å omregulere områder fra jordbruk til boligbygging. Det strider mot Aps rolle som forsvarer av jordbruk, fellesskap og offentlige interesser. Frp og Høyre i Trondheim har aldri lagt skjul på at de tar større hensyn til private utbyggeres ønsker enn til jordbruk og miljø. Men det kler Arbeiderpartiet dårlig.

Mange har lurt på hvorfor enkelte eiendommer har fått spesialbehandling i form av rask saksbehandling og serviceinnstilte politikere. Kanskje er utbyggerne på Overvik særdeles dyktige lobbyister? Det er ikke oppsiktsvekkende at utbyggere ønsker best mulig lønnsomhet for sitt prosjekt. Det er likevel grunn til å stille spørsmål ved tette forbindelser mellom Ap-politikere og utbyggere i byen. Det har vært en snakkis i det politiske miljøet i mange år, selv om få tør å ytre dette høyt. Også i næringslivet er dette noe som det spekuleres i. Adresseavisen avdekker at det er tette bånd, selv om ingen kan påstå at det har skjedd noe ulovlig. De har meldt seg inhabile og benekter at de lar seg påvirke av venner og bekjente.

Det er all grunn til å se politikerne i Trondheim nærmere i kortene. Aps makt i Trondheim er nesten grenseløs. De kan skaffe flertall i mange ulike retninger. Særlig er dette tydelig innen byutvikling, der motsetningene mellom Ap og samarbeidspartiene er størst. Her har Ap ofte dannet flertall med Høyre og Fremskrittspartiet. I næringslivet tar man ofte støtten fra Høyre og Frp for gitt. Arbeiderpartiet blir derfor ansett som nøkkelen til å få gjennomslag. Aps politikere er mer utsatt for påvirkning enn andre. Derfor er det bemerkelsesverdig at Overvik er blitt «et lysende nasjonalt eksempel i rekordrask saksbehandling med utbyggerne selv i førersetet». Det er også påtakelig at det er i disse sakene Arbeiderpartiet velger å overhøre faglige råd.

En skulle vært flue på veggen i Arbeiderpartiets interne møter. Ordfører Rita Ottervik er kjent som en bestemt, men ryddig politiker. Det er vanskelig å se for seg at hun lever godt med en situasjon der mange tviler på Aps motiver. Det minste Ottervik og Arbeiderpartiet bør komme opp med, er klare og gode svar. Jeg er dessverre ikke overbevist.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast