Politikerne har avklart at så å si hele Høyskoleparken vil bli bevart. Dermed får vi andre temaer å krangle om.

Debatten om NTNUs nye universitetsområde går inn i en ny fase etter bygningsrådets møte tirsdag. Når uklarhetene rundt bygging i parken i stor grad er ryddet av veien, er det to nye stridstemaer som umiddelbart melder seg:

Skal NTNU utvikle sitt nye universitetsområde sørover, eller nordover mot sentrum? Vil NTNU ta i bruk sentrale tomter og bygninger i Elgeseter gate?

Campus bør ikke være en kranglesak. Det er en fantastisk mulighet både for Trondheim og for universitetet at forskning og undervisning skal samles i et kompakt område fra Gløshaugen og vestover. Regjeringen har satt av rundt ni milliarder kroner til prosjektet, og det er snakk om over 90 000 kvadratmeter med nye bygninger. Utbyggingen skal først og fremst tjene NTNUs interesser, men det er ikke til å unngå at ulike interesser trekker i ulike retninger.

NTNUs ledelse er nok bare mellomfornøyd etter at bygningsrådet sa et klart og tydelig nei til bygging i Høyskoleparken. Politikerne verner både Elgeseter park ved Studentersamfundet og parkområdene langs Klæbuveien. De åpner bare for at noe kan bygges fra Hesthagen til Gløshaugen-platået.

Motstanderne mot bygging i parken jubler. NTNU burde på sin side regnet med at utfallet kunne bli slik. Formannskapet vedtok allerede for over et år siden at grøntområdet skal ivaretas.

LES OGSÅ: 15. mars blir det debattmøte om campus i Samfundet

Bygningsrådets vedtak ble fattet etter en rotete behandling. Hele åtte voteringer måtte til før det ble avklart hvilken campusplan som nå skal sendes ut på høring. Det hadde vært mer tillitvekkende om politikerne hadde gjort et grundigere forarbeid, slik at de kunne stemt over færre og tydeligere alternativer. Likevel er det ingen tvil om at et stort politisk flertall står bak vedtaket. Bare Fremskrittspartiet, som vil gi NTNU større frihet til å bygge som de vil, har en annen holdning.

Vedtaket gir uansett campusutviklingen en tydeligere retning enn før – samtidig som det fører til nye muligheter for konflikt. NTNU-rektor Gunnar Bovim sier til Adresseavisen i dag at bygningsrådets vedtak innebærer en «dreining sørover». Det betyr at han ikke vil utvikle den mest sentrale delen av Elgeseter gate, men i stedet bygge seg bort fra sentrum.

Årsaken til dreiningen er blant annet at når universitetet ikke får bygge i Klæbuveien, forsvinner en «midtakse» som kunne knyttet Gløshaugen sammen med eiendommen som kalles Drosjenes. Dermed blir også Shell-tomta på den andre siden av gata mindre interessant. NTNU må dessuten kjøpe disse eiendommene hvis de vil utvikle dem, mens de eier store områder i sør. Saken handler med andre ord også om penger.

NTNUs interesser veier tyngst. Men det som er best for Trondheim og byens befolkning må hele tiden tas med i vurderingene. I dette tilfellet vil det være en fordel for byen om universitetet blir mer til stede fra Elgeseter bru og sørover. Det vil skape aktivitet og trivsel i ei gate som i dag er kvalt av trafikk.

En utbygging fra Gløshaugen og rett vestover mot St Olavs hospital har alltid vært NTNUs egen målsetning. Det står også tydelig formulert i regjeringens rammebetingelser at NTNU skal bygge et kompakt campus vestover. Å bygge sørover, vil med andre ord være i strid med det regjeringen og NTNU selv har sagt.

Det bør dessuten være mulig å skape forbindelseslinjer mellom Gløshaugen og de mest sentrale delene av Elgeseter gate uten å bygge i parken. Gangveier kan være like gode forbindelseslinjer som bygninger.

Mulighetene for å skape et aktivt, utadrettet universitetsmiljø rundt Studentersamfundet bør stå sentralt i debatten utover våren. Om det lar seg gjøre å bygge et senter for arkitektur, musikk og andre kunstneriske fag på fengselstomta, må også avklares raskt. Å bygge ut campus i dette området, heller enn i sør, vil bety at universitetet får tettere kontakt med byen, noe som vil være en fordel for begge parter. Kommunen må kanskje undersøke om det finnes et lokkemiddel som kan trekke Bovim og co. i riktig retning.

Selv om noe nå er avklart, blir det nok å diskutere fram til saken blir endelig avgjort, antakelig en gang utpå høsten.