Striden om Lofoten tiltar i styrke. Kravet om varig vern blir bestemt avvist av statsministeren.

Det er ikke lett å ri to hester samtidig; en som statsminister i Stortinget og en annen som Arbeiderpartiets leder på TV. Enklere blir det ikke når Jens Stoltenberg i tillegg skal holde styr på olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), som både kan endre kurs og gi full gass i farlig farvann.

I Stortinget i går måtte statsministeren sette bremsene på Olje-Ola: Det er ikke aktuelt å starte med boring utenfor Lofoten allerede til høsten. Og det er ikke lurt å legge en 20 år gammel konsekvensutredning for det sørligste område, Nordland 6, til grunn for en åpning. Slik er det med den saken. Mange har oppfattet det slik at olje- og energiministeren mente det motsatte for kort tid siden, da han snakket om boring til høsten med henvisning til at Nordland 6 ble åpnet allerede i 1994.

Men der tok mange feil. –Jeg er per definisjon alltid enig med Jens, sa Borten Moe i en senere runde i Stortinget i går. –Dessuten vil jeg avlive forestillingen om boring allerede til høsten, poengterte han. Samtidig minnet han om at Nordland 6 ble åpnet i 1994, og at det ikke er noe problem å gjennomføre Stortingets vedtak. Javel, herr statsråd. Også en snuoperasjon må pakkes pent inn, og for øvrig har statsministeren alltid rett.

Åpning eller fortsatt vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja blir vårens største miljøsak. Nyorienteringen de rødgrønne har innledet er såpass famlende at opposisjonen kan fråtse i poenger. Ikke bare nei-partiene Venstre og KrF kan fyre løs, men også de to borevennlige partiene, Høyre og Frp, får markert seg. For statsministeren har vist til at det er innhentet rekordmye kunnskap om disse områdene, likevel vil han ha mer kunnskap. Men han vil ikke si i hvilken retning kunnskapen trekker - mot vern eller åpning.

Statsministeren mener det er innhentet nok kunnskap til å sette i gang en konsekvensutredning. Men heller ikke det har han som statsminister noen mening om i dag og frem til valget. Det mener han bare som Ap-leder, og det ønsker han Ap-landsmøtet i april vedtar for neste periode. Men han kunne i går forsikre nei-partiene Venstre og KrF om at varig vern ikke er aktuelt verken i Lofoten eller i andre områder. Det er bare å senke skuldrene, og gå sakte, men sikkert frem.

Nei til varig vern var ikke et klapp på skulderen til SV, som ikke får lov til å si et ord om Lofoten i Stortinget eller møte i TV-debatter mot Ap-topper. Miljøvernminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell brukte gårsdagen i Lofoten og Vesterålen.

Der får han i det minste si det han mener.