Høsten 2013 og våren 2014, gjennomførte forskere i prosjektet «Status for ytringsfriheten i Norge» undersøkelser som kartlegger nordmenns holdninger til ytringsfriheten. De oppsiktsvekkende resultatene viser at denne sentrale rettigheten ikke verdsettes særlig høyt av det norske folk. Flertallet av deltakerne ved undersøkelsen prioriterte følgende verdier framfor det frie ord: Trygghet fra terror, personvern, beskyttelse av religion, beskyttelse mot rasisme, beskyttelse av barn og unge og vern mot trakassering og mobbing.

Altfor mange barn og voksne i utviklingsland blir nektet deres rett til ytringsfrihet, og mister dermed sin sjanse til å uttale seg i saker som angår dem. I enkelte land og samfunn kan man risikere fengsel og dødsstraff for å uttrykke sine meninger. I Norge ligger alle forhold til rette for å bruke ytringsfriheten fritt, og uten innblanding fra andre. Derfor er det synd om vi tar den for gitt, fordi den er det beste verktøyet for å nå ut til folk med et budskap. Dette er kanskje det viktigste for å sikre et velfungerende demokrati; nemlig å ivareta mangfoldet av personlige meninger blant folk.

Det er tankevekkende at det norske folk setter ytringsfriheten så lavt, med tanke på den ikke nødvendigvis ekskluderer og hindrer rettighetene ovenfor. Artikkel ti i menneskerettskonvensjonen definerer ytringsfrihet som retten til «å ha meninger og til og motta og meddele opplysninger og ideer uten inngrep av offentlig myndighet..». Dette kan fint forenes med andre verdier, uten at man trenger å frykte for verken nasjonal sikkerhet eller mangel på personvern.

For retten til å fritt dele sine meninger, medfører plikter og ansvar. Ytringsfriheten kan begrenses, av hensyn til andres rettigheter og omdømme og nasjonal sikkerhet. Det betyr blant annet at man ikke har lov til å diskriminere og sjikanere andre på bakgrunn av religion, rase, legning og andre faktorer. Dermed trenger ikke ytringsfriheten i seg selv å vike for andre verdier, nettopp fordi vi har regulerende mekanismer og organer, som skal sørge for å beskytte folk mot negativ bruk av ytringsfriheten. På tross av dette, har vi opplevd en lei tendens til åpenlys trakassering i det offentlige rom. Det er forståelig at slikt påvirker folks innstilling til ytringsfriheten. Derfor ønsker jeg å oppfordre alle til å utøve ytringsfriheten med omhu. Som Fritt ord-direktør Knut Olav Åmås sa: «Å bruke kritisk skjønn og etisk dømmekraft når man utøver ytringsfrihet er en selvfølge, og den beste måten å styrke troen på ytringsfriheten på».

Magnus Nygaard (18)Juniorrådgiver for unges deltagelse og ytringsfrihet i URO Plan Norge

Vil du skrive til Snakk ut? Fyll inn skjema her, send leserinnlegget ditt på mail til snakkut@adresseavisen.no eller en SMS til 07200 med kodeord snakkut.