EU er mer engstelig for flyktningstrømmen enn politiske rettigheter. President Recep Tayyip Erdogan har derfor ingenting å bekymre seg over.

Natt til 16. juli var noen svært urolige timer for tyrkere verden over.

LES OGSÅ LEDER: Sparker ansatte, stenger medier

Nyheten om kuppforsøket i Tyrkia kom som et sjokk. Vi sto febrilsk og prøvde å finne ut av hva som egentlig foregikk, mange tanker strømmet til og jeg hadde blandede følelser over hele hendelsesforløpet. For selv om jeg ikke er særlig fan av president Recep Tayyip Erdogan, er ikke et statskupp bra. Det ville splittet landet og en mulig borgerkrig ville blitt utløst.

Erdogan oppfordret folk, gjennom facetime på mobilen sin, om å ty til gatene og flyplassene for å stanse kuppmakerne. Under Gezipark-protestene ba han derimot folket om å holde seg innendørs.

Gezipark-protestene som i utgangspunktet startet med 50 miljøaktivister som motsatte seg at Taksim Gezi-park skulle erstattes med boliger og kjøpesenter, utviklet seg til større demonstrasjoner mot regjeringa, mangelen på ytringsfrihet, fri presse og alt i alt styremåten til Erdogan. Demonstrantene som for det meste besto av studenter ble møtt av politi med tåregass og vannkanoner.

LES OGSÅ LEDER: De skal løse terror, kuppforsøk, brexit og flyktningekrise

Kuppforsøket ble raskt stanset og vi kunne puste lettet ut. Men selv om kuppet ble stanset betyr ikke det at demokratiet er reddet. Mange konfronterte kuppmakerne, men de fleste av dem gjorde det for å redde lederen sin og hans makt, ikke demokratiet. Man ser ikke den samme «demokratiske gløden» fra dem som tydde ut til gatene da journalister og andre regjeringskritiske ble forfulgt av myndighetene..

Det tok ikke lang tid før ryktene om hvem som sto bak kuppforsøket var. Den moderate muslimske Gülen-bevegelsen, med Fethullah Gülen i spissen, som for øvrig bor i eksil i USA, beskyldes for å stå bak det hele. Hittil har han nektet på alle beskyldningene. Siden da har flere tusen personer som enten er, eller mistenkes for å være en del av Gülenbevegelsen blitt arrestert., fått sparken eller blitt nektet adgang til arbeidsplassen innenfor offentlige tjenester, militær, rettsvesenet og utdanningsinstitusjoner.

Heksejakten på journalister og jurister har for lengst startet. Det faktum at myndighetene på så kort tid etter kuppet har satt i gang massearrestasjoner på flere tusen mennesker og har bevis på at de kan kobles opp mot kuppet, viser at utrenskningen må ha vært planlagt allerede før kuppforsøket var påbegynt. Trolig ville en utrenskning ha skjedd uansett. Det er i kjent Erdogan stil å forfølge så vel som ekte fiender av ham, og de han innbiller seg å være det.

Tiden etter kuppet og måten det er håndtert på har fått internasjonal kritikk, men i Tyrkia er dessverre motstanden langt mindre. Alle som er en del av kuppforsøket blir sett på som landssvikere.

LES OGSÅ SIGNERT: Hva har Ivar Aasen med Pokemon å gjøre

Kaptein Mehmet Karabekir og de andre drepte kuppmakerne får en egen gravplass, Hainler Mezarligi, som betyr «forrædernes gravplass». De som blir gravlagt her blir det uten gravstein og uten bønn. Kroppene deres vil ikke bli renset og vasket, noe som er påbudt etter islamske skikker. Forholdene er lagt til for å gjøre det mest mulig ydmykende for de etterlatte.

Det lille som var igjen av fri presse og uavhengige medieorganisasjoner er nå stengt og dødsstraff vurderes å bli gjeninnført. Det er trist å se landet man har røtter fra, ha en så bekymringsfull og urovekkende utvikling. Presidenten ble valgt av folket, derfor mener mange at Tyrkia er et demokrati, nettopp fordi landet har demokratiske valg. Men et demokratisk valg betyr ikke automatisk at et land er demokratisk. Det er ikke det når grunnleggende rettigheter som pressefrihet og ytringsfrihet mangler. Gjennom disse rettighetene har man politiske debatter, man får sagt sin mening, informasjon og funn kommer til overflaten og resultatene blir tatt stilling til. Som igjen gjør innbyggerne eller velgerne i bedre stand til å ta et politiske valg. Selve valget er bare sluttproduktet av det hele. Derfor blir det feil å si at et land er demokratisk når politiske rettigheter mangler.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Det er dette vi skal slite med fremover

EU har sviktet tyrkerne og de som kjemper for demokrati. Det ser ut til at de er mer interesserte i det økonomiske Tyrkia har å by på, enn å stå opp imot det som står i skarp kontrast til EU-landenes grunnleggende demokratiske prinsipper. Tyrkia vil ha samme velstand som vestlige land uten å underkaste seg vestlig demokrati. Og EU gir de akkurat det de vil ha ved å innvilge flere milliarder til Tyrkia, så de selv slipper å håndtere flyktningstrømmen.