Når ble det en viktig oppgave for Trondheim kommune å selge dyrt kinogodteri og sende sjefen for popkornsalget ut døren med flere millioner i lønn, etterlønn og bonus?

Trondheim Kino eier halvparten av selskapet som selger popkorn og annet snop på kinoer flere steder i landet. Foto: Aas, Erlend, NTB scanpix

Godteriselskapet Location har lyktes med sin strategi om å tjene penger på kinopublikums behov for å hygge seg med godteri foran kinolerretet. På vei til banken med pengene har det blinket varsellamper, men politikerne i rådhuset i Trondheim har vendt blikket en annen vei.

Adresseavisen avslører i dag at lederen i godteriselskapet Location Norway AS i 2014 fikk utbetalt over tre millioner kroner i lønn, etterlønn og bonus. Trondheim kommune eier Trondheim Kino, som igjen eier halvparten av Location, der også Bergen kommune er på eiersiden. Styreleder i Trondheim Kino, kommunalråd Geirmund Lykke (KrF), lykkes ikke godt når han prøver å rettferdiggjøre hvorfor lederen i godteriselskapet skal ha en lønn som er tre ganger høyere enn ordførerens. Det er helt feil når Lykke understreker at utbetalingene for 2014 er et engangstilfelle.

Lønnsvilkårene for den nå avgåtte sjefen i Location har vært i nyhetsbildet flere ganger i løpet av de fem siste årene. For 2010 var lønn og bonus over fire millioner kroner. Hver gang saken har vært oppe, har rødgrønne politikere tatt rollen som forsvarere av et lønnsnivå og bonuser som har vært frikoblet fra alt. Før Lykke, ble saken forsvart av daværende styreleder i Trondheim Kino, Ap-politiker Rune Olsø. Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) er varamedlem i det kommunale kinoselskapet.

Location har fått lov til å løpe i sitt eget tempo på de rødgrønnes vakt. Hva hadde vært reaksjonene fra venstresiden i trondheimspolitikken dersom det under et blått styre hadde vært lønninger og bonuser i mangemillionersklassen for lederen i et kommunalt eid selskap?

Kommunal kinodrift er en suksess i Trondheim. Suksessen er så stor at Trondheim kommune er en nasjonal kinoaktør. Det er kanskje her vi finner årsaken til at kommunen har havnet i en prinsipiell hengemyr. Kinopopkorn er lukrativ forretning, og da kan også rødgrønne politikere gå seg vill i prinsippene.

Det bør ryddes i popkornsølet foran kinolerretene.