Byggebransjen har altfor lenge fått slippe unna når de har sendt regningen for feil, rot og surr til boligkjøpere og andre byggherrer.

Norge går godt og det bygges mye. Derfor er det påfallende at entreprenører i bygg- og anleggsbransjen fra tid til annen går konkurs. Det siste året har to halvstore aktører i Trondheim gått over ende. De som umiddelbart taper på dette, er håndverkere og underentreprenører som har penger til gode for arbeid og vareleveranser, men som ikke har pant og garantier for sine krav. Banker og utbyggere er vanligvis godt sikret ved konkurser.

I det lange løp er det likevel boligkjøpere og andre som kjøper bygg og anleggstjenester som er de største taperne. Samfunnet plukker villig opp regningen og betaler for at byggeindustrien er blitt stadig mindre effektiv. Ifølge rådgivningsselskapet Prognosesenteret har effektiviteten i byggeindustrien gått ned med 60 prosent siden 1994. Byggekostnadene er firedoblet siden 1980, mens prisene på bruktboliger er multiplisert med åtte, skriver Dagens Næringsliv. Stat og kommuner får velfortjent kritikk for at rigorøse krav og mangel på helhetstenkning presser opp byggekostnadene. Men bransjen har selv et minst like stort ansvar.

Til tross for langvarig gode tider, greier byggenæringen ikke å tjene penger. Derfor går små og mellomstore aktører over ende, fordi de ikke har egenkapital til å stå i mot når de møter hindringer. Hvor blir det av verdiene, når kjøperne betaler dyrt og entreprenørene tjener lite? Svaret er mangel på effektivitet. Pengene forsvinner i «omtrentlig planlegging, dårlig kvalitet, feil, surr og sommel». Det hevder bransjemannen Halvard Kilde i et intervju i Dagens Næringsliv.

Kilde er en av nøkkelpersonene i et prosjekt byggeindustrien selv har satt i gang for å bli bedre. John Petter Alstad var daglig leder i selskapet Grunnarbeid da selskapet gikk konkurs ved starten av året. Han skriver i en kronikk i Adresseavisen at det er en umettelig sult i bransjen etter å vinne nye prosjekter.

I mange år har byggebransjen vært flink til å ta selvkritikk for manglende effektivitet. Men det er også alt den har gjort. Produktiviteten går ned, mens resten av samfunnet stort sett bruker ressursene mer effektivt enn før.

Byggeindustrien må skjerpe seg.