– Vi har da nesten alt rett utenfor husveggen her i byen. Samfunnet er bygget opp sånn at vi har et sikkerhetsnett og en trygghet som gjør at vi ikke behøver å bekymre oss. Vi kan lade batteriene like her. Vi vet ikke hvor bra vi har det, sier Jan Valter Eggan.

Norge topper en ny internasjonal rangering over land med best livskvalitet og velvære for innbyggerne for femte året på rad.

Laila Finckenhagen og sønnene Tristan og Chris hører på kompis Jan Valter Eggan fortelle trollhistorier i fjæra i Ila.

Velvære

– Jeg er kanskje litt overrasket over at Norge kommer best ut. Vi er kanskje ikke de aller flinkeste til å møte hverandre og ta et pust i bakken. Jeg vet ikke om vi har det bedre inni oss selv om vi bor i Norge, sier Laila Finckenhagen.

Hun jobber i en hudpleiesalong og møter mange som kobler av når de kommer for å få behandling.

– Mange sier at de gleder seg lenge i forveien. Man må bare ligge i ro og ta et pust i bakken. Man kan ikke gjøre noe annet samtidig. Det er en side av velvære. Samtidig har vi et veldig ryddig land der vi betaler mye skatt og får det igjen som sikkerhet og tjenester som går til alle. Vi må stoppe litt opp og tenke på hvordan vi har det noen ganger, sier Finckenhagen.

Ta seg tid

Eggan og Finckenhagen er enige i at det ofte er lite som skal til for å øke sin egen trivsel. De sier det et er viktig å ta seg tid til det, kanskje spesielt om sommeren.

–Man må ikke reise langt eller gjøre store ting for å lade batteriene og føle velvære. Det er blitt flott her i Ila og det er lett å føle velvære og ha det bra her. Vi skal ikke reise langt ut i Europa før vi ikke kjenner den samme typen tryggheten. Dersom man skulle ha behov for hjelp ligger det også et sikkerhetsnett i bunnen, sier Eggan.

Subjektiv opplevelse

– Trivsel, velvære, livskvalitet, velbefinnende. «Well-being» på engelsk. Det er en veldig subjektiv opplevelse, men det handler om at man har det bra og føler at man har det bra, sier Solrun Steffensen, faglig rådgiver ved Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (Napha), som er en del av NTNU.

Hun sier Norge oppleves som et godt land å bo i og at det har mye med organiseringen av samfunnet å gjøre.

– Fysisk og psykisk helse ble likestilt i den siste folkehelsemeldingen. Vi mangler fortsatt mye kunnskap om hvilke tiltak som er best effektive for å bedre folks følelse av om de har det bra eller ikke. Det aller viktigste er kanskje å legge til rette for at så mange som mulig føler trygghet, tilhørighet og at de har meningsfulle aktiviteter som gjør at de bidrar i samfunnet. Det er også viktig at vi gir sosial aksept og støtte til hverandre, sier Steffensen.

Fra velstand til velvære

Det er Boston consulting group som står bak rangeringen Norge har toppet siden den første utgaven i 2012. De skriver at brutto nasjonalprodukt ikke gir et fullstendig bilde av hvordan det går med et land.

Derfor lager de en årlig rapport for å se hvor effektivt et land omgjør velstand til velvære og livskvalitet. Og hvem som har det best.

– Det blir for snevert om man bare måler den materielle tilstanden. Man har målt livskvalitet og trivsel siden 1970-tallet. Vi snakker både om målinger over lang tid og hvordan man opplever umiddelbare hendelser. Det har vist at sosiale, økonomiske og politiske opplevelsene har mye å si for befolkningens livskvalitet. Forskning har vist at livskvalitet og trivsel synes å ha positive konsekvenser for den fysiske helsetilstanden, sier Steffensen.

Samfunn og individ

Land rangeres etter ti forskjellige kategorier som tar utgangspunkt i økonomi og arbeid, helse og miljø og investering og bærekraft.

Resultatene viser at sosial inkludering og robuste velferdsordninger er viktige for at samfunn oppleves som gode å bo i.

–Velbefinnende er viktig for samfunnet som helhet, men også for den enkelte. Psykisk helse er noe alle har. God psykisk helse er en positiv tilstand som skapes og oppleves på mange arenaer, og er ikke bare fravær av sykdom og vansker. Den enkelte må oppleve å kunne realisere sine evner ogå ha mulighet til å bidra overfor andre og i samfunnet, sier Steffensen.

Tristan Finckenhagen (3) nyter standlivet i Ila, sammen med trollhistorie-forteller Jan Valter Eggan. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
Tristan (3) og Chris (7) har selv valgt ut fargene på sommerneglene. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
Solrun Steffensen Foto: Napha
Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
Tristan Finckenhagen (3) nyter standlivet i Ila. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen