- Morgendagens sykepleier blir en hybrid mellom en sykepleier og en ingeniør, spår Tonje Foss, regiondirektør i Atea. Atea er spesialister i IT-infrastruktur, og de får stadig flere prosjekter og kontrakter med kommuner på velferdsteknologi.

De fleste 150 ansatte hos Atea på Sluppen i Trondheim har utdannelse innen informatikk, men nå har Atea Region Nord ansatt sykepleier Kristin Haaberg (53).

Da Adressa nylig inviterte til debattmøte om hvordan livene våre blir i 2050 på DIGS holdt blant annet Haaberg et innlegg. Det kan du se her:

- Kristin forstår pasientenes behov på en helt annen måte enn IT-folk flest, hun har jobbet direkte med pasientene og vet hvordan helsesektoren tenker og jobber. Hennes erfaringer som enhetsleder i Trondheim kommune er noe av det som gjør henne til en svært viktig bidragsyter hos oss når vi skal rådgi kommunene innen blant annet velferdsteknologi, sier regiondirektør Foss.

Her kan du lese del 1 i denne serien: Ønsk roboten velkommen inn i hjemmet ditt

Økt kvinneandel

- Jeg er sikker på at det er et smart valg av Atea å ansatte en sykepleier. Min kompetanse handler særlig om å forstå brukernes utfordringer, ønsker og behov. Jeg snakker rett og slett samme språk som kundene, sier Haarberg.

Velferdsteknologi: Tonje Foss og Kristin Haaberg i Atea. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Her kan du lese del 2 i denne serien: Koding på fremtidens timeplan

Ifølge Helsedirektoratet mangler Norge vel 53 000 sykepleiere og helsefagarbeidere dersom vi skal oppnå ønsket velferdsnivå innen 2030.

- Dette blir en stor utfordring, og bruk av teknologi blir nødvendig for å effektivisere rutiner og prosesser for å frigjøre tid for helsepersonell. Vi i Atea vil bidra til at helsepersonell får brukt tiden best mulig, beboerne får bedre livskvalitet og økt mestringsfølelse som også vil gi trygghet for pårørende. Utviklingen av teknologi i helsesektoren vil møte oss alle, og det åpner for «mykere» kompetanse innen IT, som potensielt også kan bidra til å øke kvinneandelen i en mannsdominert bransje, sier Foss som leder en bedrift som i 2016 hadde en kvinneandel på 7,5 prosent. I år er andelen doblet til 13 prosent, noe Foss understreker fortsatt er for lavt.

Her kan du lese del 3 i denne serien: Blir vi i fremtiden fraktet i busser som kjøres av sjåfører av kjøtt og blod, eller vil roboter overta all kollektivtrafikk?

En app for alt: Atea har utviklet flere typer hjelpemidler som gjør at for eksempel eldre kan bo lengre hjemme.

- Uvanlige ansettelser av denne typen er sannsynligvis noe vi vil se mer av fremover, mener Foss som også har søkt etter ingeniører som er spesialister på smarte hus, og vurderer å ansette pedagoger.

Leilighet med sensorer

- For meg handler denne jobben om å ta samfunnsansvar, sier Haarberg.

Atea har en egen tilhenger innredet som en liten leilighet, for å vise teknologi som kan gjøre at eldre kan bo lengre hjemme.

- Å være med på Ateas satsing på velferdsteknologi er bare begynnelsen av på en utvikling vi kun ser konturene av i dag. Eldrebølgen kommer og stadig flere vil bo hjemme, det må det legges til rette for, i tillegg kan teknologien brukes på institusjoner, sier Haarberg og demonstrerer hva som finnes i det fiktive rommet i hengeren sammen med kollega Tova Topaas, også hun sykepleier og ansatt hos Atea i Oslo.

Møter framtiden: Tova Topaas og Kristin Haaberg ser på det nyeste innen teknologi som kan brukes på foreksempel sykehjem. Foto: Rune Petter Ness

Når det er natt vil en detektor under senga aktivere en «Ut av seng»-alarm når den merker en bevegelse. Detektoren tenner samtidig lyset over senga, og eventuelt på toalettet. Dersom det går lang tid uten at personen igjen er i senga, vil det gå en «Ikke tilbake i seng»-alarm. Dersom utgangsdøren åpnes vil det gå en «vandre»-alarm. Komfyren varsler om feil bruk og kjøleskapet har sensor. Dersom ikke kjøleskapet åpnes om morgenen kan det gå alarm om at ingen har spist frokost, eller en «Lavt matinntak»-alarm.

Her kan du lese alle delene i Adressa-serien Nyskaping i Trondheim

Må ha tillit til teknologien

Alle disse alarmene kan ses på et mobilt vaktrom, og dersom noen ligger på gulvet kan også dette fanges opp og vises som et grafisk bilde i vaktrommet.

Viser fall: På en app kan du se om noen har falt ut av senga si. Dette skjer ved varmekamera. Foto: Rune Petter Ness

Sykepleier Haarberg er stadig ute og presenterer konkrete hjelpemidler, som dem i tilhengeren.

Her kan du lese del 4 av 6 i denne serien: Hun er tredje generasjons kjøpmann i Trondheim. Dette tror hun om de ansattes fremtid

- Vi tilbyr også elektronisk medisinstøtte, som kan brukes istedenfor den gammeldagse medisindosetten. Med denne får brukeren beskjed når medisin skal tas, og det åpner seg en luke med riktig medisin. Blir ikke medisinen tatt går det en alarm til for eksempel hjemmesykepleien, forklarer Haaberg som mener teknologi gjør verden litt bedre og enklere for både brukere, pårørende og ansatte.

Slå på lyden for å høre roboten snakke.

- Ut fra egen erfaring på sykehjem vet jeg at det ikke er gunstig å gå sjekkerunde om natta for å sjekke om alle sover, for da vil gjerne de som faktisk sover våkne og så slite med å sovne igjen. Da er det bedre med en sensor som går dersom noen går ut av senga midt på natta. Nå handler det for meg mye om å få de ansatte i helsesektoren til å skjønne at de kan stole på teknologien, så kan heller de bruke faget sitt på andre områder, sier Haarberg.