- Ingen utbygging i parken, sier både naboaksjonist Elisabeth Østgaard og arkitekturprofessor Fredrik Lund. De er spente på resultatet når regjeringen skal ta stilling til NTNU-utbyggingen. Ifølge Kunnskapsdepartementet skjer det i januar. Naboene frykter at regjeringen skal gå inn for bygging i parken og at trondheimspolitikerne føler seg bundet av det når de skal regulere det nye universitetsområdet i Trondheim.

NTNU har tre ulike alternativer til utbygging. To av de tre forslagene innebærer bygging i Høyskoleparken. Dette halvåret skal først regjeringen si sitt. Deretter skal bystyret i Trondheim behandle planprogrammet i løpet av våren.

Se de tre alternativene nederst i saken.

- Det fineste vi har

- Hva slags samfunn og hva slags by er det som går løs på de sentrale byparkene sine, det mest verdifulle og umistelige felleseiet vi har, spør professor Fredrik Lund ved NTNUs institutt for arkitektur og teknologi. Han forteller at han, som har arbeidsplassen sin på Gløshaugen, ofte bruker parken til å gå og fundere på neste forelesning.

Sammenligner med kampen om Bakklandet: - Hva slags samfunn og hva slags by er det som går løs på de sentrale byparkene sine, det mest verdifulle og umistelige felleseiet vi har, spør professor Fredrik Lund ved NTNUs institutt for arkitektur og teknologi.

- Svaret er et samfunn som ikke tar byøkologi på alvor, svarer han selv og mener vi ikke kan være bekjent av å bygge i parken. Han mener det er plass til å bygge tettere oppe på Gløshaugen og innimellom det han kaller byveven på begge sider av Elgeseter gate mellom Nidelva og byportalen ved Lerkendal.

Nabobekymringer

- Vi frykter regjeringen kommer til å gå inn for bygging i parken uten å kjenne nok til hvor viktig parken er for oss som bor her, sier Elisabeth Østgaard i Folkeaksjonen bevar Høyskoleparken.

Her er det forslag om hus: - Vi frykter regjeringen kommer til å gå inn for bygging i parken uten å kjenne nok til hvor viktig parken er for oss som bor her, sier Elisabeth Østgaard i Folkeaksjonen bevar Høyskoleparken.

Hun står i parken og peker bortover Klæbuveien. I to av de tre utbyggingsalternativene fra NTNU er det planlagt lange, smale bygninger i parken langs Klæbuveien.

- Dette er Davids kamp mot Goliat. NTNU har makt, myndighet og kan bruke millioner. Vi har hodene våre, hjertet og tida vår og vår egen lommebok, sier Elisabeth Østgaard. Bak henne går akebakken rett ned mot trærne som kan bli erstattet av universitetsbygninger.

LES OGSÅ INNLEGGET: Bygging i parkene, er det NTNUs bidrag til framtidsrettet byutvikling?

- Vil rasere bomiljøet

- Bygging her vil rasere parken og bomiljøet, sier hun og blåser av innvendinger om at denne delen av parken er lite brukt og at bygningene er planlagt i utkanten av parken.

- Alle som bor her, vet at parken brukes mye. Mange er svært bekymret for parken, sier naboaktivisten. Hun peker på familiene som denne dagen er på aketur i parken og forteller om skoleveien gjennom parken fra boligene langs Klæbuveien på vei til og fra Singsaker skole.

Elisabeth Østgaard i nabolagsaksjonen bevar Høyskoleparken.

- Det er et verdivalg om vi skal ha et slikt sammenhengende grønt belte, sier Østgaard. Hun mener også de bratte bakkene har en verdi i seg selv og forteller om ekornungene elevene kan møte på skoleveien midt i byen. Folkeaksjonen bevar Høyskoleparken vil beholde hele grøntarealet fra Samfundet og Hovedbygningen og sørover til Handelshøyskolen.

- Elgeseter gate bør bli en campusgate. Der kan det bygges tettere på begge sider.

Sammenligner med Bakklandet

Arkitekturprofessor Fredrik Lund sammenligner planene om å bygge universitetsbygg i Høyskoleparken med planene om å legge motorvei over Bakklandet.

- Om 30 år vil tanken om å bygge i parken bli møtt med samme sjokkerte hoderysting slik vi i dag ser på ideene om å rive Bakklandet for å bygge vei. Vi må tenke 50 til 100 år framover, sier han og mener en by i vekst kommer til å trenge parkene og grøntarealene sine. Han tror de byggene som NTNU planlegger nå, kan bli brukt som argument for å bygge mer senere en gang.

- Om 17 eller 32 år er det utrolig lett å ta neste steg og bygge videre når vi allerede har lagt bygninger langs kanten av parken. Da er det allerede bebygd. Vi må sikre en menneskelig by.

Lund vil beholde hele Høyskoleparken og det som går under navnet Elgeseter park, langs Elgeseter gate sør for Samfundet. Han snakker om det han kaller en ikonisk utsikt fra Hovedbygningen på Gløshaugen med parkene, hekkene, trærne, Nidarosdomen, fjorden og Fosen i bakgrunnen.

Lund har tidligere kommentert idekonkurransen om campus. Da mente han at den viste en holdningsløs arkitektstand.

Trondheimspolitikerne vil beholde parken

Politikerne i Trondheim står fast på at de vil ha minst mulig bygging i parken.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) Foto: morten antonsen

- Jeg forutsetter at regjeringen lytter til de entydige rådene fra trondheimspolitikerne når det gjelder å ivareta grøntaralene. Jeg forventer at vi greier å komme til enighet med NTNU og staten der vi både følger NTNUs ambisiøse tidsplan og sparer parken, sier kommunalråd for Arbeiderpartiet, Geir Waage.

- Det er ikke et alternativ å bygge ut langs Klæbuveien og i parken mellom Klæbuveien og Elgeseter gate, langs Snorres gate, sier kommunalråden. Derimot kan Arbeiderpartiet godta bygging i parken mellom Handelshøyskolen gjennom dagens parkeringsplass i Hesthagen og opp til Gløshaugen.

Varaordfører Ola Lund Renolen (MdG) Foto: morten antonsen

Varaordfører Ola Lund Renolen (Miljøpartiet de Grønne) sier han forstår naboenes frykt for at regjeringen skal gjøre et vedtak som gjør at trondheimspolitikerne føler seg bundet til å godta utbygging i parken, men han tror ikke det blir et problem. Han regner med at regjeringen kommer med en anbefaling om hvor stor utbyggingen skal være og overlater bygging eller ikke bygging i parken til de lokale myndighetene.

- Vi er veldig, veldig skeptisk til å bygge i parken, sier Renolen.

Alternativ 0: Her er parken spart. Utbyggingen er derimot tenkt i sør ved Handelshøyskolen og langs Elgeseter gate.
Alternativ 1: Her er det tegnet inn flere bygninger fra Døvekirka og nordover langs Klæbuveien, i parken ned mot Elgeseter gate og i bakken mellom Handelshøyskolen og Gløshaugenplatået.
Alternativ 2: Her er det foreslått en mindre utbygging i parken enn i alternativ 1.