Naturligvis er det flest menn i Strinda fjellstyre og styret for Trondheim Parkering. Også i 2015.

Og naturligvis er kvinnene i flertall i alle styrer som har med noe sosialt å gjøre. Slik ble det i allefall etter at bystyret torsdag kveld valgte de kommunale representantene til diverse styrer.

Bystyret valgte sine representanter i tilsammen 13 utvalg, styrer og råd. Tilsammen ble det valgt inn 50 styremedlemmer i rådene. Flest menn ble innvalgt, men det var ingen alvorlig kjønnsskjevhet. Bystyret holdt seg sågar litt over de 40 prosentandelen kvinner som skal til for at det ikke kan kalles grovt kjønnsdiskriminerende. 29 av de nyvalgte er nemlig menn, 21 er kvinner. Det betyr 42 prosent kvinner. Vi har sett det verre.

Gradvis er kvinnene kommet inn i politikken fra 1970-tallet og fremover, også på de områder som tradisjonelt har vært mennenes. I dag er det en selvfølge at kvinner kan bli både ordfører og statsminister, selv om de ennå ikke kan være modne for å nå toppen i børsnoterte selskaper, sånne som Telenor. En gang kan kanskje det utrolige skje også der. I politikken kan kvinnene styre i dag; det er vanskeligere i storbusinessen.

Kvinner som er blitt valgt inn i politikken, har funnet seg i mye tradisjonell tenkning. I lokalpolitikken kom de med i gamle dagers skolestyrer, helseutvalg, barnevernsnemnder og andre typiske «dameutvalg». Kanskje var de selv også mest komfortabel med det, det var der de følte seg trygge. Men noen kvinner opponerte mot vanetenkningen og kjempet seg inn i tekniske og finansielle utvalg.

I rikspolitikken satt det mest kvinner i helse- og sosialkomiteer, mens finans, forsvar og utenriks var mennenes domene. Slik er det ikke lenger. Nå har vi til og med nesten fått en tradisjon med kvinnelige forsvarsministre. Altså går verden fremover, sett fra perpektivet til oss som tror på en likestilt verden.

Men da valgkomiteen hadde lagt frem sine forslag til nye styremedlemmer, og bystyret enstemmig hadde stemt dem inn, var det lett å kjenne igjen litt gammeldagse, tradisjonelle kjønnsroller. For her ble det et flertall av kvinner: Trondheim seniorråd, Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne og Stavne arbeid og kompetanse. Men valgkomiteen har vært mer utradisjonell når de har funnet flere kvinner enn menn til skattetakstutvalget og godtgjøringsutvalget. Det sistnevnte foreslår satsene for politikernes økonomiske godtgjørelse for å delta i ulike møter.

I bare ett utvalg er det ikke funnet plass til noen kvinne, nemlig i Heimevernsnemnda. Ut fra det som skjer med en økende andel kvinner i alle deler av Forsvaret, hadde det ikke vært så unaturlig med en kvinne her også. Forøvrig er mennene i flertall i Byneset og Strinda fjellstyrer, i Trondheimsregionens friluftsråd og i det kommunale foretaket Trondheim Parkering. Noe annet skulle kanskje bare mangle, selv om menn neppe er større brukere av naturen og byens p-plasser enn kvinner er.

Om mennene er i flertall i flest utvalg, tar kvinnene sin monn igjen i Trondheim havnestyres representantskap. Av åtte medlemmer har formannskapet tidligere valgt inn fem kvinner. Havna er ikke bare båter, sjø og containere. Trondheim havn er også eieren av det mest spennende utviklingsområdet for byen, både styret og representantskapet er blant byens aller viktigste. Og her er det en kvinne ved roret: Ordfører Rita Ottervik (Ap) selv.

Noen kvinner har lært noe av mennene.