Arbeidsforholdene og lønnen til tekstilarbeiderne i Kambodsja er ekstremt urettferdig. De jobber ca. ti til 13 timer og tjener ca. tre dollar hver dag. Det er knapt nok penger til mat for familien. I Aftenpostens serie, Sweatshop, møter vi en dame som opplevde at moren døde fordi de ikke hadde nok penger til mat. Dette er ikke rettferdig!

Sweatshop handler om tre ungdommer, Frida, Ludvig og moteblogger Anniken. De reiser på en uforglemmelig reise til Kambodsja hvor de møter tekstilarbeidernes hverdag og arbeidsforhold. Blant annet møter de tekstilarbeider Sokty, som en gang drømte om å bli lege. Hun måtte slutte på barneskolen fordi familieøkonomien var så dårlig. I dag har hun barn hun må forsørge og et hus på størrelse med et gjennomsnittlig norsk bad. Med en månedslønn på 130 dollar og faste utgifter på 50 dollar, har hun bare 80 dollar hun kan bruke på mat og klær.

Arbeidsforholdene er heller ikke noe å skryte av. De er mange arbeidere i et lite rom med lite luft og dårlige stoler uten ryggstøtte. Man syr en bestemt søm, f.eks. høyre skuldersøm hver dag i flere år. Forestill deg at du sitter på en krakk i en badstu og tegner en firkant på et ark. Fortsett å tegne. Du tegner oppå de samme blyantstrekene i minst ti timer hver dag. Du går hjem, spiser, sover og går tilbake til jobb igjen. Du gjør akkurat det samme i dag som i går, og dagen før det, og dagen før det. Dette er både urettferdig og umenneskelig.

Tekstilfabrikkeierne bryter menneskerettighetene som gjelder jobb, lønn, arbeidsforhold og ferie. Tekstilarbeiderne lager klær for en dollar som kan selges for 100! Det er dårlig gjort fordi pengene går til andre.

Vi kan hjelpe og gjøre en forskjell! Når vi kjøper klær fra de store kjedene, viser vi på en måte at vi støtter at tekstilarbeiderne har så dårlig lønn og elendige arbeidsforhold. Hvis vi stopper å kjøpe klær fra de store kjedene, er det mange som tenker at arbeiderne ikke får lønn i det hele tatt. Men sånn er det ikke. Vi kan si til f.eks. H&M at vi ikke vil kjøpe klær fra dem før de gjør noe med arbeidsforholdene i den fabrikken der klærne deres produseres. Da forandrer de kanskje på noe?

De kan også starte med fair trade, som betyr rettferdig handel. Konklusjon: Små forandringer kan gjøre store forskjeller!

Vilde (14)

Vil du skrive til Snakk ut? Fyll inn skjema her, send leserinnlegget ditt på mail til snakkut@adresseavisen.no eller en SMS til 07200 med kodeord snakkut.