Vi vinner ikke over kroppspresset ved å akseptere det.

foto
Vi kan ikke akseptere at ungdommer skammer seg over kroppen sin.

Det føles som et gufs fra fortida, men er realiteten i hele landet. Stadig flere skoler velger å dele opp svømmeundervisningen i gutte- og jentegrupper. Årsak: Unge jenter synes kroppspresset er for stort. Jeg har ingen problemer med å forstå jentene, men en ting er sikkert. Dette er ikke veien å gå for å vinne over kroppspresset.

Les også: Kjønnsdeler svømmingen på grunn av kroppspress

Vi lever virkelig i paradoksenes tid. Dere får ha meg unnskyldt generaliseringen, men når jeg ser på dagens ungdommer så slår det meg ikke at de er blyge. Korte topper, stramme bukser, poseringer og selfies. Når det til og med er blitt en trend å ta bilder av sprettrumpa si og legge ut på Instagram, så tenker jeg ikke at dette er en generasjon som skammer seg over kroppen sin.

Likevel synes stadig flere jenter at det er ubehagelig å ha svømming sammen med gutter. Mange er flau over kroppen sin og frykter ubehagelige kommentarer. Er dette virkelig de samme ungdommene som sender hverandre en selfie i minuttet? Forskjellen på bilder og virkeligheten er at i svømmehallen er det ekte vare. Uten sminke, filter og flatterende vinklinger. Det som burde være det mest naturlige i verden når man er tretten år.

Det store problemet er at kropp er blitt seksualisert. Ungdommer (og voksne) henter idealer fra modeller, fitnessmiljøer og pornoindustrien. I min ungdom var det noen få, vulgære nakenmodeller som hadde silikon i pupper og lepper. I dag har selv Norges mest populære blogger, 21-år gamle Sophie Elise Isachsen fra Harstad, silikon både her og der, og hun ser ikke ut til å skjemmes over det.

Bloggere og moteindustrien dyrker et kroppsideal som er de færreste forunt fra naturens side. Bedre blir det ikke av at kroppsidealene blir dyttet på oss stadig tidligere. Man trenger ikke være en sur, gammel rødstrømpe for å se at trender som bikini, stringtruser og magetopper til småjenter gjør noe med vårt forhold til kropp.

Jeg har lenge sett med bekymring på treningstrendene. Det er ikke mange år siden vi trente for å bli god til noe. Flink i håndball, rask til å løpe, kaste kule langt eller løfte tunge vekter. Fitness var forbeholdt svært spesielt interesserte. I dag handler trening i stor grad om å se bra ut. Derfor så opplever vi at ungdom trener for å utvikle muskler og posere foran speilet. På mitt lokale treningssenter henger det et skilt i garderoben med budskapet «No selfies». At det skiltet i det hele tatt finnes sier egentlig det meste.

Les også: Mange jenter lever i en sosial boble

Det er ikke gitt at våre unge skjønner dette. De er vokst opp i et samfunn med et enormt kroppspress. De er lært opp til at fitness- og glamourmodellkroppen er den naturlige. Så kjære foreldre, vi må ta opp kampen og hjelpe ungene våre. Den vinner vi i alle fall ikke ved å akseptere at jentene skammer seg over kroppen sin. Vi burde heller skjemmes litt over å ha skapt et samfunn med så usunne holdninger til kropp og utseende.

Også det i verdens mest likestilte land.