- Jeg tar politiets henleggelse til etterretning. Jeg vil nå kalle inn til sentralstyremøte, og lander denne saken i tråd med partiets etiske retningslinjer, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding.

Ved 12.30 tida onsdag kom Vest politidistrikt med en pressemelding der de kunngjorde at de ikke starter etterforskning.

Vi vil ikke starte etterforskning i saken om et «mulig straffbart forhold» som gjelder «elektronisk melding med obskønt og trakasserende innhold».

Den grove meldingen ble sendt fra en hyttetur på Storlien i 2016, og alle de ti som var til stede nekter for å ha sendt den.

I forrige uke trakk Ola Borten Moe seg midlertidig som nestleder i partiet, frem til saken blir oppklart.

Ola Borten Moe har trukket seg midlertidig som nestleder som følge av sexmeldingssaken i Senterpartiet. Foto: Glen Musk

Kraftig reaksjon fra Navarsete

Ifølge Bergens Tidende raser Liv Signe Navarsete mot politiet etter henleggelsen:

– Politiet etterforsker bare saker der jeg er skurken, ikke der jeg er offer, uttaler den tidligere partilederen til avisen.

Navarsete viser til saken i 2008 der hun satt i bilen da en rådgiver i Samferdselsdepartmentet kjørte for fort.

– Da satte politiet i gang etterforskning, og begrunnet det med at det var så stor medieoppmerksomhet rundt saken. Det vil jeg vel si at det har vært rundt denne saken også, sier Navarsete til BT.

Navarsete ble også etterforsket av politiet i Sogn og Fjordane ved et annet tilfelle, da bilen hun satt i kjørte for fort.

Da mistet hun sertifikatet og fikk et forelegg.

Adresseavisen har tatt kontakt med alle deltakerne på hytteturen. To av dem har svart, Jostein Grande og fylkessekretær Rune Hjulstad.

- Jeg har ingen kommentar til at politiet nå henlegger saken, sier Grande.

Hjulstad sier at han ikke har noen synspunkter på henleggelsen.

- Du er ikke letta, da?

- Nei. Det er greit for meg at det henlegges, men det ville også vært greit at saken ble etterforsket, sier Hjulstad.

Over to år gammelt

Politiet skriver at de aktuelle straffebestemmelser i denne saken er straffeloven § 266 og § 298. Den sistnevnte bestemmelse har en strafferamme på ett år og forholdet er i så fall foreldet jf. Straffeloven § 86 a. Straffeloven § 266 har en strafferamme på to år og etter denne bestemmelse er et eventuelt straffbart forhold ikke foreldet.

Vest politidistrikt starter ikke etterforsking i saken. Det mulige straffbare forholdet i saken er i dag over to år gammelt. Alvorligheten i det anmeldte forholdet sett i forhold til den ressursbruken som vil gå med til etterforskning, tilsier etter vårt skjønn at det ikke er riktig å prioritere saken.

Les saken der Borten Moe navngir de andre hyttedeltakerne og uttrykker skuffelse og forbannelse over at den skyldige ikke har meldt seg.

Vest skriver også at ett moment i avgjørelsen har vært at melder har vært kjent med saken i flere år uten tidligere å anmelde den. Den formelle beslutningen for avgjørelsen er at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold. En forholdsmessighetsvurdering inngår regelmessig som begrunnelse for en slik beslutning.