Det sier far og førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, Arve Hjelseth (49) til Adresseavisen.

I en kronikk i Dagbladet lørdag oppfordrer han skolene til å avskaffe skidagene. Han mener det ikke bør være skolens jobb å opprettholde skikulturen.

Han sier han har fått en rekke tilbakemeldinger. 60 prosent uttrykker uenighet, mens 40 prosent sier seg enig. – De negative innleggene er likevel store sett saklige, legger han til.

- Når folk blir spurt, svarer omtrent 60 prosent at de planlegger å gå på ski i løpet av sesongen. Andelen skigåere var nok høyere før. Færre skigåere skyldes mindre snø de siste årene, som i trondheimsområdet, sier Hjelseth til Adresseavisen.

Oppslutningen kan øke

Kaller man skidagen i stedet uteaktivitetsdag der elevene oppfordres til å ta med f.eks. akebrett eller ski om de vil, tror Hjelseth oppslutningen kan komme til å øke. Ikke alle elever er like dyktige på ski, de vil kunne ha større utbytte av å ake eller gjøre andre ting.

Han sier at sønnen er dyktig på ski. Men antall turer de siste tre årene kan imidlertid telles på én hånd, siden han satser på svømming. Selv har Hjelseth en skade som gjør at han ikke lenger trives særlig godt på ski.

- Onsdag var det endelig klart for skidag igjen! Sørg for at skiene er smurt og klare til bruk, var gladmeldingen fra skolen, skriver Hjelseth i kronikken.

Anskaffe en skipakke

Han mener at i praksis fungerte meldingen fra skolen som en hastebeskjed om at de snarest måtte oppsøke en dertil egnet forretning for å anskaffe en skipakke. Ski, skistøvler og staver. – Jeg var ikke den eneste som mottok denne meldingen. På svømmetreningen senere samme kveld traff jeg en annen pappa, fra en annen skole, som hadde vært ute i nøyaktig samme ærend. Nå måtte vi skaffe ski, for det hadde skolen bestemt for oss.

Ifølge Hjelseth er det selvsagt mulig både å låne og å kjøpe brukt, men det er ingen tvil om at sportsbutikkene tjener godt på å selge skiutstyr som brukes en håndfull ganger.

Bak tanken om at en skidag hører naturlig hjemme i skolen, ligger en implisitt forventning om at nordmenn faktisk går på ski. Det er kort vei derfra til en normativ forventning om at de også bør gjøre det. Har du ikke ski til barna, svikter du din rolle som nordmann og omsorgsperson, påpeker han i kronikken.

Ferdige smurte ski

- I tillegg skulle altså skiene være ferdig smurt når barna kom til skolen. Kunnskap om skismurningens hemmeligheter er jo felleseie blant alle nordmenn, eller hva? Det lå an til å bli klisterføre, så her kunne man regne med at det bokstavelig talt ville gå som smurt. Vi får håpe de mindre kyndige har vett til å kjøpe en smørefri utgave av dette for ekte nordmenn så uunnværlige fritidsprodukt.

Han legger til at blant alle de morsomme aktiviteter barn kan drive med i vintersnøen, er skisport antakelig en av de mest ekskluderende. Kostnaden trenger ikke være spesielt høy rent økonomisk, selv om det kan oppleves sånn om man bare tar dem fram – eller må kjøpe nye – til skolens skidag.

Men i tillegg kommer kunnskapen om snø- og føreforhold som også er viktig for å ha glede av en skitur, og at du må beherske skiløping på et minimumsnivå for å ha noe utbytte av det. Terskelen for å delta er kort sagt mye høyere enn om man for eksempel arrangerer en akedag. Verdien av den fysiske aktiviteten er nok også betydelig høyere hos et ivrig barn som løper opp bakken for å sette utfor på nytt på kjelken, enn for en tiåring som er på ski for første eller fjerde gang.

Kan leve uten skigåing

Hjelseth mener det er ingen grunn til at ski skal ha en slik privilegert posisjon i norsk skole. For hundre år siden var det for store grupper nærmest livsviktig å kunne ta seg fram på ski, men i dag er det mulig å leve et fullverdig liv som nordmann uten noen gang å ha ski på beina.

- Legger vi sammen alle skidager mange barneskoleelever har vært med på, har de trolig tilbrakt mer av skoletiden på ski enn for eksempel i en svømmehall, der de etter planen skal lære noe som virkelig er livsviktig, men som mange kommuner og skoler ikke er i nærheten av å oppnå med det begrensede antall timer (og bassenger) som stilles til rådighet, skriver Hjelseth bl.a. i kronikken i Dagbladet.

Ekskluderende: Blant alle de morsomme aktiviteter barn kan drive med i vintersnøen, er skisport antakelig en av de mest ekskluderende, mener far og idrettssosiolog Arve Hjelseth. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN