Den yngste er ni år gammel. Han er én av omlag 800 asylsøkere under 18 år som søker en fremtid i Norge.

Han har reist den lange veien fra Afghanistan til Norge. Hvorfor han dro, hvem som sendte ham, hvem han fikk hjelp av, hvorfor han kom akkurat til Norge - det vet han kanskje bare selv. I alle fall er det bare han som vet hva han har opplevd før han dro og hva som skjedde på turen underveis til det fjerne Norge. Trolig har han opplevd ting intet barn skal behøve å oppleve.

Han kom til Østlandet og trenger et hjem i Norge. Niåringen er den yngste av de enslige mindreårige asylsøkerne som til nå er kommet hit. Utlendingsdirektoratet (UDI) venter at det i løpet av 2015 vil komme tilsammen ett tusen enslige asylsøkere under 18 år. Til nå er det kommet omlag 800. Gjennomnsittsalderen er 13,5 år, de aller fleste er gutter, og de kommer særlig fra Afghanistan, men også fra Eritrea. Det er bare noen få enslige mindreårige som kommer fra Syria. 90 prosent av de mindreårige får opphold.

Det har aldri kommet så mange mindreårige som nå, og de befinner seg i mottak rundt omkring i landet. Målet er at de skal bosettes så raskt som mulig, men det er ikke lett. Bare et fåttall er bosatt. I dag sitter 120 bosettingsklare asylbarn i mottak og venter på et sted de kan kalle sitt hjem.

I Midt-Norge forbereder nå flere kommuner seg på å ta imot mindreårige asylsøkere. Det er et stort arbeid, og store deler av administrasjonene er i sving for å ta godt imot dem. Regionen har fått i oppdrag å etablere 250 plasser for mindreårige asylsøkere neste år. 160 skal til Trondheim, av dem er 40 under 15 år. Røros er bedt om å ta imot 28, Holtålen 50. Ellers er en rekke kommuner bedt om å ta imot alt fra fem til omlag 30 mindreårige asylsøkere. Det gir store utfordringer.

Mange mindreårige til Trondheim

Til nå har folk i de fleste kommunene tatt vel i mot asylsøkerne. Alle snakker om den store dugnadsånden som kommer frem når det virkelig er behov for det. I vår egen region er det Meråker som i det siste har opplevd motstand. Kommunene skal ta imot 20 asylsøkere, av dem fem enslige mindreårige. «Fuck UDI» stod det på en plakat i Kopperå, der asylsøkerne skal bo. Slike mishagsytringer har heldigvis ikke kommet frem i andre kommuner, heller ikke i Holtålen. Her øker innbyggertallet med 13 prosent når asylantene er på plass.

På trynet å plassere mottak i isødet

Fem nye mottak i Midt-Norge

- Jeg sier som ordføreren sa da han fikk vite at det skal plasseres tilsammen 260 asylsøkere her i Holtålen, sier rådmann Marius Jermstad. Vi får se på det som på storflommen i 2011. Ikke at det er en naturkatastrofe, men at det skjer mye som krever mye av oss på kort tid. Men dette skal vi klare.

De voksne asylsøkerne skal plasseres på det gamle HV-anlegget i Haltdalen, mens barna og ungdommene skal bo på Killingdal fjellstue i Ålen. Akkurat når asylsøkerne kommer, hvem de er, hvor de kommer fra, hvilken aldersgruppe de tilhører og hva de har behov for, aner ingen i Holtålen. Derfor er det ikke lett å planlegge.

Ansvaret for de mindreårige er todelt. Det er IMDI - Innvandrings- og mangfoldsdirektoratet - som har ansvaret for de som er mellom 15 og 18 år. De som er under femten år, er barnevernets ansvar. Det ideelle er at de yngste skal plasseres i fosterhjem, men de fleste bor ennå i små grupper i omsorgssentra og bofellesskap drevet av private aktører. Det er svært vanskelig å finne fosterforeldre til de minste. Til nå er bare et lite fåtall plassert i fosterhjem. Nå sitter 120 barn rundt omkring i landet og er klare for å bli bosatt, som det så nøkternt heter.

Høyreekstreme holdninger

Prøv og forestill deg at din 13 år gamle sønn skulle reise til en fjern del av verden. Kan du se for deg det enslige barnet alene blant fremmede, langt borte fra sine egne foreldre og søsken? Dette barnet har de samme behovene som ditt eget barn: Omsorg, trygghet, fellesskap, skolegang, venner, gode fritidsaktiviteter. Behov for en fremtid. Du hadde garantert håpet at noen der ute i det fremmede skulle stille opp for barnet ditt.

Vil noen ta imot barna som søker seg til oss? Bufetat i Midt-Norge håper det. Mandag kveld arrangerer de et informasjonsmøte til mulige fosterforeldre som vil ta et ukjent barn til seg. Møtet holdes i Statens Hus kl 18. Ordfører Rita Ottervik og biskop Tor Singsaas er ambassadører for de enslige asylsøkerbarna. De arbeider for at vi skal ta barnets perspektiv i asylkrisen.

Det er lett å glemme at bak de store tallene skjuler det seg mennesker. Også barn som bare er ni år.

Vi har glemt gutten med selbulua