Flere politikere har i det siste ytret seg om både gjenvalg og ulike styringsformer i Trondheim Bystyre. I tillegg om kollegaers «sutring», eller eget mer eller mindre givende og berikende tilhold i dagens system på Rådhuset. Alle er kloke politikere som peker på elementer det er lett å si seg enig i.

Bør vi i stedet tenke mer på hvordan politikken oppfattes utad blant «folk flest»? Skal politikere være mer opptatt av hvordan beholde eller rekruttere flere politikere, enn faktisk å prioritere hva som kan skape større politisk interesse og engasjement blant Trondheims befolkning? Gjør vi det siste tror jeg rekruttering løser seg.

Selv sitter jeg min andre periode i Bystyret, etter å ha blitt valgt inn i godt voksen alder. I all ubeskjedenhet med en rimelig bred erfaringsbakgrunn. Siden jeg ikke har ungdomspolitisk skolering brukte jeg lang tid, altfor lang tid på å lære og forstå hierarki, byråkrati og det politiske systemet. Hvordan tror vi «folk flest» oppfatter politikk? Dønn kjedelig, innviklet og uinteressant er mitt inntrykk. Jeg har brukt utallige anledninger til å formidle at slik er det faktisk ikke. Jeg forklarer det jeg har lært, samt hvordan ting fungerer i politikken til min omgangskrets. De fleste bare rister på hodet og spør «hvordan orker du».

Folk flest har ikke peiling på Bystyrets egentlige myndighet og funksjon. Hvilken rolle har Formannskapet, hva er en bystyrekomité, hva gjør en komitéleder, hvilket ansvar har kommunedirektøren/e, en gruppeleder, en fraksjonsleder, menig bystyremedlem og for ikke å snakke om en vararepresentant til alt dette. Hva er forskjellen på en sak fremmet av kommunedirektøren kontra de utallige måtene folkevalgte og faktisk «folk flest» kan fremme saker og forslag på? Tar vi med de enkelte politiske partiers ulike organisasjoner, forskjellen på et kommunalt og fylkeskommunalt vedtak og ditto politikere, kan det går trill rundt for de fleste uten spesiell interesse tipper jeg.

Hvilken styringsform som er best, samt enklest og forstå skal jeg ikke si noe bastant om. Likevel mener jeg definitivt plassering av ansvar er til å forstå. De aller fleste forstår ansvaret statsminister og statsråder har. Eller en daglig leder/styreleder i et privat foretak. I Trondheim Bystyre pekes det nedover, hvis noe ikke fungerer. Gjerne på en byråkrat stakkars, som kun har gjort det flertallet har bestemt. I dag har vi et system hvor både ordfører og kommunalråder kan gjemme seg. Trondheim, og for så vidt andre kommuner, må ha et politisk system som folk forstår. Det kan være parlamentarisme, hvor politikere ansvarliggjøres i større grad.

Senest i dag kunne jeg lesse om en heftig skoledebatt i Formannskapet, med ansvarsfraskrivelse som tema. Debatten burde selvfølgelig heller foregå i Bystyresalen. Kommer den dit, er den allerede avgjort.

La folk forstå hvordan politikk fungerer, det er viktigere enn noe annet.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe