Den gamle Divisjonsmusikken lever i beste velgående, men i ny ham, med nytt navn, og med et kulturelt tilbud som jeg tror overrasker de fleste.

Flyr høyt: Luftforsvarets musikkorps to hovedoppgaver: Vi skal være et seremonikorps for både Forsvaret og det sivile samfunn, skriver sjefen for Luftforsvarets musikkorps i denne kronikken.

Jeg inviterte en gang en bekjent av meg på en av våre konserter. «Æ like itj korpsmusikk» svarte han. Han kom heldigvis på konserten, ble behagelig overrasket over både allsidighet og fremføring, og han er nå en av våre faste publikummere. Hans opprinnelige vegring kom nok av at han ikke visste hva et profesjonelt korps er.

I likhet med de andre korpsene i Forsvarets musikk, har Luftforsvarets musikkorps to hovedoppgaver: Vi skal være et seremonikorps for både Forsvaret og det sivile samfunn, og bistå med musikk ved formelle anledninger. Korpsene skal også være konsertkorps, som skal gi et kulturelt tilbud til både sivile og militære, og således være en brobygger mellom Forsvaret og det sivile samfunn og være Forsvarets ansikt utad. Vår finansiering kommer utelukkende over Forsvarsbudsjettet og egne billettinntekter.

Vi ønsker å begistre vårt publikum med gode musikalske opplevelser i en hyggelig atmosfære. Vi er som oftest å treffe på Byscenen (i den gamle Arbeiderforeningen i Prinsenkrysset) både med dag- og kveldskonserter. I sommerperioden spiller vi ofte konserter utendørs, gjerne i Stiftsgårdsparken. Vi dekker de fleste musikalske sjangrer. Høstens program er et godt eksempel på det, med for eksempel samarbeid med Joakim Røbergshagen om musikk av Sousa, via en konsert med Eir Inderhaug viet litterære kvinneskikkelser tonesatt av Grieg, og Luftforsvarets festkonsert med Stian Carstensen, før vi lander med Julekonserter med Isa Katharina Gericke og Minken Fosheim i Værnes og Børsa kirker. Vi har et av landets største og eldste notearkiv, med komplette noter til over 5000 verker, tilbake fra 1870-årene. Vi samarbeider godt med de to trøndelagsfylkene og kommuner i området, og har et konserttilbud til den kulturelle barnehagesekken, skolesekken og spaserstokken. Vi er godt rustet til å møte et bredt publikum med god musikk.

Norges fem militærkorps har sin historie tilbake til 1818. Da ble det vedtatt å opprette fem korps tilhørende de regionale brigader. I 1919 ble korpsene knyttet til de regionale divisjonskommandoer, og vi fikk Divisjonsmusikken. Dette navnet har hengt ved korpset i mange år, også etter at korpset ble Forsvarets distriktsmusikkorps Trøndelag. I hele denne perioden var korpset knyttet til Hæren. I 2006 kom det store hamskiftet, og korpset ble knyttet til vår nye forsvarsgren og vi ble Luftforsvarets musikkorps. Overgangen fra Hæren til Luftforsvaret skjedde etter en lang periode med nedleggelser av militære avdelinger i Trondheim og Trøndelag. Dette medførte at de to største gjenværende militære avdelingene i området (Luftkrigsskolen og Ørland hovedflystasjon) tilhører Luftforsvaret. Skiftet skjedde i den tiden korpset fikk sin første kunstneriske leder og sjefsdirigent, Ole Edvard Antonsen. Både Antonsen og vår nåværende kunstneriske leder, Leif Arne Pedersen, har vært med på å gi Luftforsvarets musikkorps en meget positiv utvikling. Vi opplever nå å være etterspurt ikke bare i regionen, men i hele landet. Vi har i de siste årene deltatt på Olavsfestdagene og Kammermusikkfestivalen i Trondheim, Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival, Festspillene i Bergen, Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Nordland musikkfestuke, Vinterfestspillene i Bergstaden og Miniøya i Oslo.

Det har gjentatte ganger, første gang i 1824, vært trusler om nedlegging av musikkorpsene i Forsvaret. Med unntak av nedleggelsen av de militære korpsene i Kristiansand og Halden i 2002, har alle forsøk på nedleggelse strandet. Det hersker nå ro rundt Forsvarets musikk og de fem militære korpsene, og det ligger til grunn en egen stortingsmelding (Stmld 33/09) om kulturvirksomheten i Forsvaret. Vi har en rimelig grei økonomi, men kunne ha fått utnyttet vårt potensiale i større grad med noe høyere bevilgninger og billettinntekter.

Luftforsvarets musikkorps har 28 heltidsansatte, høgskoleutdannede musikere, som har kvalifisert seg til sine stillinger gjennom prøvespill, på lik linje med andre profesjonelle ensembler. Vi skulle gjerne hatt en noe større besetning, i tråd med intensjonene i Stmld 33/09. Normalt vil vi oppleves som uniformerte og ”stramme”, men i mange sammenhenger forhåpentligvis som ”lekne”, spesielt i vårt musikalske tilbud til barn. Også i år gir vi et stort antall barnehage- og skolekonserter, samt at vi har fortsatt vårt gode samarbeid med Cirka Teater gjennom forestillingen Musika mobile.

Luftforsvarets musikkorps har gjennom sin eksistens stor påvirkning på det sivile musikkliv i Trøndelag. Mange av våre musikere er på sin fritid dirigenter eller instruktører i amatørkorps eller kor, og flere er lærere på musikkskoler eller på Musikkonservatoriet. Vi håper og tror at vi også i dag, slik vi har vært i nesten 200 år, er et viktig bidrag til et mangfoldig kultur- og musikkliv i Trondheim og Trøndelag, og er en viktig bidragsyter til kulturløftets styrking av det lokale kulturlivet. Og du kan stole på at du vil få oppleve god musikk, uansett hvor du møter oss. Du finner mer informasjon om oss på www.lfmk.no eller på Facebook.